Jokaisella perusryhmällä on oma ryhmänohjaajansa. Ryhmänohjaaja (ro) on perusryhmänsä opiskelijoiden lähiohjaaja, joka perehdyttää opiskelijat kouluyhteisön jäseniksi ja seuraa heidän opintojensa sujumista. Ryhmänohjaaja edistää ryhmäläistensä viihtymistä ja hyvinvointia sekä yksilö- että yhteisötasolla. Ryhmänohjaajien ja huoltajien välisellä yhteistyöllä tuetaan opiskelijan hyvinvointia, opiskelua ja opiskeluedellytyksiä. Ryhmänohjaaja saa tukea työhönsä lukionsa opinto-ohjaajilta, erityisopettajalta, rehtorilta, terveydenhoitajalta ja muilta kouluyhteisön jäseniltä. Työssään ryhmänohjaaja luo itse omat toimintatapansa yhteisten pelisääntöjen sisällä sekä toimii linkkinä omien opiskelijoidensa ja heidän huoltajiensa sekä koko kouluyhteisön välillä.
Ryhmänohjauksen opintojakso OP05 Ryhmänohjaus on laajuudeltaan 2 opintopistettä ja sen suorittavat kaikki lukion opiskelijat. Opiskelija saa opintojakson opintopisteet 3. vuoden 4. jakson jälkeen, kun hän osallistuu sovittuihin ryhmänohjauksiin koko lukio-opintojen ajan. Mikäli opiskelija osallistuu ryhmänohjauksiin vain satunnaisesti, hänelle voidaan antaa opintojaksosta 1 opintopisteen laajuinen suoritus. Ryhmänohjaaja seuraa opintojakson suorittamista ja arvioi sen 3. vuoden keväällä.
Opiskelijan opintomenestyksen, poissaolojen ja hyvinvoinnin seuranta
- pitää viikoittaisen ryhmänohjaustuokion, joka pidetään torstaisin klo 12.00 – 12.15 ryhmänohjaajan luokassa. Joskus RO-ruokiot voivat kestää myös pidempään. Kaikkien opiskelijoiden tulee olla mukana ryhmänohjauksessa. Mikäli ryhmänohjaus pidetään juhlasalissa tai siellä on joku muu yhteinen tilaisuus, johon kaikki osallistuvat, ryhmänohjaaja ohjaa oman ryhmänsä opiskelijoita.
- seuraa säännöllistä koulunkäyntiä ja opiskelijan poissaoloja viikoittain ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin
- perehdyttää koulun käytänteisiin ja ohjeisiin
- haastattelee ryhmänsä opiskelijat lukio-opintojen alussa
- havainnoi ryhmänsä opiskelijoiden hyvinvointia tavatessaan opiskelijoita
- tarkistaa opiskelijan opiskelumenestyksen jaksoittain (hylätyt ja keskeneräiset opinnot, heikentyneet arvosanat ja opintojen kokonaiskertymä)
- keskustelee opiskelijan kanssa sekä tarvittaessa opinto-ohjaajan ja aineenopettajan kanssa, jos huoli nuoresta syntyy
- on opiskelijan luvalla yhteydessä alaikäisen huoltajaan, kun hänellä on huoli opiskelijasta
- ohjaa tarvittaessa opiskelijan opinto-ohjaajan, erityisopettajan tai terveydenhoitajan luokse
- osallistuu tarvittaessa opiskelijapalavereihin
- kannustaa, tukee ja motivoi opiskelijoitansa
- myöntää 1-3 päivän loman
Yhteistyö kodin kanssa
- osallistuu ohjausryhmänsä vanhempainiltojen suunnitteluun ja toteutukseen
- pitää yhteyttä huoltajiin opiskelijan hyvinvoinnin edistämiseksi
- kutsuu tarvittaessa koolle huoltajataapaamisen
- kutsuu tarvittaessa koolle moniammatillisen asiantuntijaryhmän
Yhteistyö koulun yhteisöllisyyden vahvistamiseksi
- osallistuu lukion yhteisten vuosikursseittain järjestettävien tilaisuuksien järjestelyihin ja toteutukseen Lyseolla sovitulla tavalla esim. teemapäivät, vanhojen tanssit, penkkarit, yo-juhla jne.