OPPIMISEN TUKI KESKIÖSSÄ LUKIOIDEN KEHITTÄMISHANKKEESSA

Elo­kuun alus­sa 2019 tuli voi­maan uusi lu­ki­o­laki, joka ko­ros­taa opis­ke­li­ja­läh­töi­syyt­tä ja sitä, että opis­ke­li­jal­la on oi­keus saa­da op­pi­mi­sen tu­kea riip­pu­mat­ta sii­tä, mis­tä syys­tä op­pi­mis­vai­keu­det joh­tu­vat. Syi­tä voi­vat olla esi­mer­kik­si han­ka­la per­he- tai muu elä­män­ti­lan­ne, puut­teet opis­ke­lu­tai­dois­sa, luki-vai­keu­det sekä eri­lai­set vam­mat tai sai­rau­det sekä vie­ras­kie­li­syys. Ope­tus­hal­li­tuk­sen ra­hoit­ta­ma Osaan ja pys­tyn han­ke, lu­ki­o­lai­sen op­pi­mis­po­ten­ti­aa­li nä­ky­väk­si oli Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­ki­on ja Tai­de­lu­ki­on yh­tei­nen han­ke, jon­ka ta­voit­tee­na oli ke­hit­tää lu­ki­oi­den toi­min­ta­kult­tuu­ria ja pe­da­go­gis­ta kult­tuu­ria si­ten, että lu­ki­oi­den ar­jen käy­tän­teet vas­tai­si­vat mah­dol­li­sim­man hy­vin tä­hän opis­ke­li­jan yk­si­löl­li­sen ja eri­tyi­sen tuen oi­keu­teen. Osaan ja pys­tyn -han­ke käyn­nis­tyi 1.8.2019 ja se päät­tyI 31.12.2020.

Sa­von­lin­nan kau­pun­gin lu­ki­oi­den ke­hit­tä­mis­työn koh­tee­na ole­vas­sa op­pi­mi­sen tuen toi­min­ta­mal­lis­sa oli kol­me pää­ta­voi­tet­ta: 1) saa­da opis­ke­li­jal­le eri­lai­sia laa­duk­kai­ta tuen pal­ve­lu­ja 2) ke­hit­tää hen­ki­lös­tön osaa­mis­ta op­pi­mi­sen tu­ke­mi­ses­sa ja 3) li­sä­tä ope­tus­hen­ki­lös­tön kes­ki­näis­tä yh­teis­työ­tä tuki­toi­mien to­teut­ta­mi­ses­sa. Tä­män ke­hit­tä­mis­työn tu­lok­se­na syn­ty­neet lu­ki­oi­den yh­tei­söl­li­set rat­kai­sut tu­ke­vat eri­lais­ten op­pi­joi­den tar­pei­ta ai­kai­sem­paa pa­rem­min ja näi­tä uu­sia op­pi­mi­sen tuen toi­min­ta­mal­le­ja esi­tel­lään täs­sä op­paas­sa. Ke­hit­tä­mis­työn kes­kei­se­nä ta­voit­tee­na oli myös, että yh­teis­työ vah­vis­tuu Ly­se­on lu­ki­on ja Tai­de­lu­ki­on si­säl­lä opet­ta­jien kes­ken ja tä­män li­säk­si myös opet­ta­jien ja opis­ke­lu­huol­lon hen­ki­lös­tön vä­lil­lä sekä myös lu­ki­oi­den vä­lil­lä. Myös tä­män ta­voit­teen suh­teen on­nis­tuim­me hy­vin. Nel­jän­te­nä han­ke­työn ta­voit­tee­na oli op­pi­mi­sen tuen toi­min­ta­mal­lin mo­nis­tet­ta­vuus eli on­nis­tu­es­saan se voi­si toi­mia mal­li­na myös muil­le oppi­lai­tok­sil­le. Sa­von­lin­nan lu­ki­oi­den op­pi­mi­sen tuen ja oh­jauk­sen käy­tän­tei­tä on ku­vat­tu täs­sä op­paas­sa ja opas on tu­tus­tut­ta­vis­sa Ly­se­on lu­ki­on koti­si­vul­la. Hank­keen myö­tä mah­dol­lis­tu­nut op­pi­mi­sen tuen ja oh­jauk­sen ke­hit­tä­mis­työ on tu­ke­nut vah­vas­ti Sa­von­lin­nan päi­vä­lu­ki­oi­den uu­den pai­kal­li­sen ope­tus­suun­ni­tel­man laa­din­taa (LOPS 2021) ja täs­tä on erit­täin hyvä jat­kaa tuki­käy­tän­tei­den ke­hit­tä­mis­tä myös tu­le­vai­suu­des­sa. Op­pi­mi­sen tuen käy­tän­teet on koot­tu Sa­von­lin­nan lu­ki­oi­den yh­tei­seen Op­pi­mi­sen tuki ja oh­jaus zine-verk­ko­jul­kai­suun ja tämä ns. tuen käsi­kir­ja tu­lee ole­maan osa uu­den ope­tus­suun­ni­tel­man toi­meen­pa­noa. Verk­ko­jul­kai­sua hyö­dyn­ne­tään ak­tii­vi­ses­ti lu­ki­oi­den ar­jes­sa opis­ke­li­joi­den, ope­tus­hen­ki­lös­tön ja huol­ta­jien kans­sa. Tär­kei­den asi­oi­den ää­rel­lä olem­me ke­hit­tä­mis­työ­tä teh­neet, ku­ten Ope­tus­neu­vos Pir­jo Koi­vu­lan blo­gi osoit­taa. Ope­tus­neu­vos otti kan­taa lu­ki­o­lai­sen op­pi­mi­sen tuen tär­key­teen blo­gi­kir­joi­tuk­ses­saan OPH:n net­ti­si­vuil­la:

https://www.oph.fi/fi/blo­gi/lu­ki­o­lais­ten-tuen-tar­ve-li­saan­tyi-oi­keus-op­pi­mi­sen-tu­keen-tuli-tar­pee­seen

Op­pi­mi­sen tuki ja oh­jaus Sa­von­lin­nan lu­ki­ois­saOsaan ja pys­tyn -han­ke lu­ki­o­lai­sen op­pi­mis­po­ten­ti­aa­li nä­ky­väk­si8.2.2021