Ohjauksen järjestäminen

Oh­jauk­sen jär­jes­tä­mi­nen

Oh­jaus on hen­ki­lös­tön ta­voit­teel­li­ses­ti joh­det­tua yh­teis­tä työ­tä aja­tuk­sel­la Koko kou­lu oh­jaa. Jo­kais­ta opis­ke­li­jaa kun­ni­oi­te­taan yk­si­lö­nä, jol­la on oi­keus oh­jauk­seen. Opis­ke­li­ja on ak­tii­vi­nen ja osal­lis­tu­va toi­mi­ja, joka ot­taa vas­tuu­ta oman tu­le­vai­suu­den suun­nit­te­lus­ta ja sii­hen val­mis­tau­tu­mi­ses­ta. Lu­kio-opin­to­jen alus­sa opis­ke­li­ja laa­tii hen­ki­lö­koh­tai­sen opin­to­suun­ni­tel­man lu­ki­on hen­ki­lö­kun­nan tu­el­la.

Opin­to-oh­jaa­jal­la on pää­vas­tuu opin­to-oh­jauk­sen käy­tän­nön jär­jes­tä­mi­ses­tä sekä oh­jauk­sen ko­ko­nai­suu­den suun­nit­te­lus­ta ja to­teu­tuk­ses­ta. Reh­to­ri ja­kaa re­surs­se­ja ja luo oh­jauk­sen toi­min­ta­mah­dol­li­suu­det. Oh­jauk­sen jär­jes­tä­mi­seen osal­lis­tu­vat myös ryh­män­oh­jaa­jat, ai­neen­o­pet­ta­jat, tu­to­rit ja muu kou­lun hen­ki­lö­kun­ta.

Ryh­män­oh­jaa­jan teh­tä­vät ja vas­tuut on ku­vat­tu eril­li­ses­sä ryh­män­oh­jaa­jan op­paas­sa Opas ryh­män­oh­jaa­jal­le.

Opis­ke­li­jal­le ja huol­ta­jil­le an­ne­taan tie­toa sii­tä, mit­kä ovat eri toi­mi­joi­den teh­tä­vät oh­jauk­sen ko­ko­nai­suu­des­sa sekä mis­sä asi­ois­sa ja mi­ten opis­ke­li­ja voi saa­da heil­tä tu­kea. Tie­toa an­ne­taan kou­lun koti­si­vuil­la, opin­to-op­pais­sa, wil­mas­sa, van­hem­pain­il­lois­sa, oppi­tun­neil­la sekä hen­ki­lö­koh­tai­sis­sa ta­paa­mi­sis­sa.

Tar­kem­pi ku­vaus oh­jauk­sen työn­ja­os­ta löy­tyy lu­vus­ta 4. 

OPH:n Oh­jauk­sen päi­vät: OPS21 – Oh­jaus lu­ki­os­sa ja opin­to-oh­jaus oppi­ai­nee­na / Stah­berg & Nur­mi

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioOh­jaus­suun­ni­tel­ma LOPS 202128.2.2021