Ohjaus siirtymävaiheissa

Oh­jaus siir­ty­mä­vai­heis­sa

Oh­jauk­sen mer­ki­tys ko­ros­tuu kou­lu­tuk­sen ni­vel- ja siir­ty­mä­vai­heis­sa. Siir­ty­mä­vai­heis­sa oh­jaus­ta teh­dään yh­des­sä kes­keis­ten yh­teis­työ­kump­pa­nei­den kans­sa. Näi­tä ovat lähi­a­lu­een pe­rus­kou­lut, toi­sen as­teen oppi­lai­tok­set (Sa­mie­du), am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lut (Xamk) ja yli­o­pis­tot laa­jem­min. Mui­ta yh­teis­työ­ta­ho­ja ovat työ­e­lä­mä, TE-toi­mis­tot sekä muut lu­ki­on ulko­puo­li­set ta­hot ku­kin eri ti­lan­tei­den ja tar­pei­den mu­kai­ses­ti, ku­ten kan­san­o­pis­tot ja Oh­jaa­mo Sa­von­lin­na.  

Oh­jaus en­nen lu­kio-opin­to­ja

Oppi­lai­tos an­taa tie­toa lu­ki­o­kou­lu­tuk­ses­ta pe­rus­o­pe­tuk­sen op­pi­lail­le, hei­dän huol­ta­jil­leen, opin­to-oh­jaa­jil­le ja opet­ta­jil­le sekä tar­jo­aa heil­le mah­dol­li­suuk­sia tu­tus­tua ope­tuk­seen lu­ki­os­sa. Lu­kio-opin­ton­sa aloit­ta­vat opis­ke­li­jat pe­reh­dy­te­tään oppi­lai­tok­sen toi­min­taan sekä opis­ke­lun käy­tän­tei­siin. 

Pe­rus­kou­lu­jen kans­sa yh­teis­työ on lu­kio-opin­to­jen esit­te­lyä ja vie­rai­lu­ja puo­lin sekä toi­sin oppi­lai­tos­ten vä­lil­lä. Pe­rus­kou­lu­lai­sil­le jär­jes­te­tään mah­dol­li­suuk­sia kuul­la, näh­dä ja tu­tus­tua lu­ki­on toi­min­taan ar­jes­sa eri­lais­ten ta­pah­tu­mien muo­dos­sa (mm. avoi­met ovet). Pe­rus­kou­lu­lai­sil­le ja hei­dän huol­ta­jil­leen jär­jes­te­tään myös yh­teis­haun al­ka­es­sa tu­tus­tu­mis­mah­dol­li­suus lu­kio-opin­toi­hin mm. Lu­kio tu­tuk­si -info­ti­lai­suu­des­sa ja van­hem­pain­il­lois­sa. Lu­ki­oi­den koti­si­vuil­le Ha­ki­jal­le-osi­oon koo­taan haku­ai­ka­na ajan­koh­tais­ta ha­ki­ja­in­foa ja tie­toa lu­kio-opin­nois­ta. Li­säk­si tie­do­te­taan yh­teis­työn eri muo­dois­ta so­si­aa­li- ja ter­veys­toi­men, nuo­ri­so­toi­men sekä mui­den ta­ho­jen kans­sa. Lu­kio-opin­to­jen alus­sa jär­jes­te­tään tar­vit­ta­es­sa tie­don­siir­to­pa­la­ve­re­ja.

Oh­jaus yh­dis­tel­mä­o­pin­toi­hin

Opis­ke­li­jal­la on mah­dol­li­suus yh­teen­so­vit­taa am­ma­til­li­sen toi­sen as­teen ja lu­ki­on opin­to­ja sekä suo­rit­taa kak­sois- tai kol­mois­tut­kin­to. Am­ma­til­li­sen toi­sen as­teen opin­toi­hin saa oh­jaus­ta ja tie­toa Sa­mie­dun opin­to­koor­di­naat­to­ril­ta. 

Oh­jaus jat­ko-opin­toi­hin

Jat­ko-opin­toi­hin siir­ty­mi­seen kiin­ni­te­tään huo­mi­o­ta lu­kio-opin­to­jen alus­ta lu­ki­on päät­ty­mi­seen Jat­ko-opin­not. Jat­ko-opin­toi­hin siir­ty­mis­tä ma­dal­le­taan koko lu­kio-opin­to­jen ai­ka­na tu­tus­tu­mal­la toi­sen as­teen opin­toi­hin ja kor­ke­a­kou­lu­o­pin­toi­hin. Opis­ke­li­jat saa­vat oh­jaus­ta jat­ko-opin­toi­hin ha­keu­tu­mi­seen ja tar­vit­ta­es­sa va­lin­ta­ko­kei­den eri­tyis­jär­jes­te­ly­jen ha­ke­mi­seen. Lu­ki­on ai­ka­na teh­dyt kor­kea-as­teen avoi­men opin­not, me­nes­ty­mi­nen lu­ki­o­lais­ten tie­de­kil­pai­luis­sa (ta­lous­guru, MAOL:n ma­te­ma­tiik­ka-, fy­siik­ka- ja ke­mi­a­kil­pai­lut) tai lu­ki­o­dip­lo­mit voi­vat tar­jo­ta vaih­to­eh­toi­sen väy­län ha­keu­tua jat­ko-opin­toi­hin. Kor­kea-as­teen yh­teis­työ­tä on ku­vat­tu tar­kem­min lu­vus­sa 7. 

Oh­jaus opin­to­jen kes­key­ty­es­sä

Opis­ke­li­jal­la on oi­keus saa­da oh­jaus­ta mui­hin opin­toi­hin ha­keu­tu­mi­ses­sa, jos hän on il­moit­ta­nut lu­ki­on kes­keyt­tä­mi­ses­tä ja lu­ki­os­ta ero­a­mi­ses­ta. ​Nuo­ri­so­laki vel­voit­taa toi­sen as­teen oppi­lai­tok­set luo­vut­ta­maan tie­dot nuo­res­ta et­si­väl­le nuo­ri­so­työl­le. Tie­dot luo­vu­te­taan aina ensi­si­jai­ses­ti nuo­ren suos­tu­muk­sel­la. 

Oh­jaus lu­ki­o­siir­ty­mis­sä

Jos opis­ke­li­ja ha­lu­aa vaih­taa lu­ki­os­ta toi­seen, hän yh­des­sä huol­ta­jan kans­sa on yh­tey­des­sä lu­ki­on reh­to­riin. Jos opis­ke­li­ja saa uu­den opis­ke­lu­pai­kan toi­ses­ta lu­ki­os­ta, hän yh­des­sä huol­ta­jan kans­sa pyy­tää ero­to­dis­tuk­sen ja toi­mit­taa sen uu­teen lu­ki­oon. Jos opis­ke­li­ja siir­tyy toi­seen lu­ki­oon Sa­von­lin­nan kau­pun­gin si­säl­lä, ero­to­dis­tus­ta ei tar­vi­ta, vaan opis­ke­li­ja pyy­tää läh­tö­kou­lun reh­to­ril­ta opis­ke­li­ja­kor­tin siir­toa toi­seen lu­ki­oon. 

Sa­von­lin­nan ai­kuis­lu­ki­on alle 18-vuo­ti­as opis­ke­li­ja voi siir­tyä päi­vä­lu­ki­oon puo­len vuo­den opin­to­jen jäl­keen, jos hä­nen opin­to­me­nes­tys on ol­lut lu­kio-opin­to­ja aja­tel­len riit­tä­vää ja lu­kio-opin­not ovat edis­ty­neet. Alle 18-vuo­ti­as päi­vä­lu­ki­on opis­ke­li­ja voi siir­tyä ai­kuis­lu­ki­on opis­ke­li­jak­si reh­to­rin lu­val­la. En­nen lu­ki­os­ta toi­seen siir­ty­mis­tä pi­de­tään tie­don­siir­to­pala­veri.

Oh­jaus lu­kio-opin­to­jen pää­tyt­tyä

Lu­ki­os­ta val­mis­tu­neel­la opis­ke­li­jal­la on oi­keus saa­da oh­jaus­ta jat­ko-opin­toi­hin ha­keu­tu­mi­seen ja ura­suun­ni­tel­miin. Oh­jaus­ta an­ne­taan oppi­mää­rän suo­rit­ta­mis­ta seu­raa­van vuo­den ajan. 

Jat­ko-oh­jauk­sen jär­jes­tä­mi­nen on kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­jän vel­vol­li­suus. Jos opis­ke­li­ja ei ole saa­nut lu­ki­on oppi­mää­rän suo­rit­ta­mi­sen jäl­keen jat­ko-opis­ke­lu­paik­kaa, hä­nel­lä on oi­keus saa­da oh­jaus­ta oppi­mää­rän suo­rit­ta­mis­vuot­ta seu­raa­van vuo­den ai­ka­na.

Jat­ko-oh­jauk­sen to­teut­ta­mi­sek­si on myös tar­koi­tuk­sen­mu­kais­ta sel­vit­tää yh­teis­työ­mah­dol­li­suu­det, esi­mer­kik­si alu­eel­la toi­mi­van Oh­jaa­mon kans­sa. Kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­jä ni­me­ää oh­jaus­ta tar­jo­a­van ta­hon.

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioOh­jaus­suun­ni­tel­ma LOPS 202128.2.2021