Ohjauksen sisällöt, menetelmät ja työtavat

Oh­jauk­sen si­säl­löt, me­ne­tel­mät ja työ­ta­vat

Opin­to-oh­jaus jär­jes­te­tään hen­ki­lö­koh­tai­se­na oh­jauk­se­na, opin­to­jak­so­muo­toi­se­na ope­tuk­se­na sekä pien­ryh­mä- ja ver­tais­oh­jauk­se­na.

Hen­ki­lö­koh­tai­ses­sa oh­jauk­ses­sa pai­no­pis­te on opis­ke­li­jan hen­ki­lö­koh­tai­sen opin­to­suun­ni­tel­man laa­ti­mi­ses­sa ja päi­vit­tä­mi­ses­sä. Hen­ki­lö­koh­tai­sen oh­jauk­sen alus­sa tär­ke­ää on luot­ta­muk­sen ra­ken­tu­mi­nen ja sen sel­vit­tä­mi­nen, min­kä­lai­nen val­mius ja halu oh­jat­ta­val­la on teh­dä va­lin­to­ja ja pää­tök­siä opin­to­jen­sa ja jat­ko­suun­ni­tel­mien­sa suh­teen. Sa­mal­la kes­kus­tel­laan yk­si­lön ar­vois­ta ja elä­män­ti­lan­tees­ta. Opin­to­jen ede­tes­sä siir­ry­tään yo- ja ura­suun­ni­tel­man poh­ti­mi­seen. Hen­ki­lö­koh­tais­ta oh­jaus­ta on saa­ta­vil­la luku­vuo­den jo­kai­ses­sa jak­sos­sa sekä siir­ty­mä­vai­hees­sa 2. as­teen yh­teis­haun tu­los­ten saa­pu­mi­sen ai­kaan. 

Opin­to­jak­so­muo­toi­nen oh­jaus al­kaa heti lu­ki­on alus­sa ja jat­kuu läpi lu­kio-opin­to­jen. Pien­ryh­mä- ja ver­tais­oh­jaus­ta tar­jo­taan opis­ke­li­joil­le hei­dän tar­pei­den­sa mu­kaan luku­vuo­den ai­ka­na. Pien­ryh­mä­oh­jauk­ses­sa voi­daan kä­si­tel­lä ala­koh­tai­sia asi­oi­ta, ha­kea var­muut­ta omiin va­lin­toi­hin, et­siä mo­ti­vaa­ti­o­ta tai pa­ran­taa työ­e­lä­mä­tai­to­ja ja ura­suun­nit­te­lu­val­miuk­sia. 

Ver­tais­oh­jaus­ta lu­ki­ois­sa to­teu­te­taan mm. tu­tor­toi­min­nan (Tu­tor­toi­min­ta) ja opis­ke­li­ja­kun­nan hal­li­tuk­sen toi­min­nan muo­dos­sa. Tu­tor­toi­min­ta on tär­keä osa lu­ki­oi­dem­me ver­tais­oh­jaus­ta ja tu­to­rit ovat tär­kei­tä ver­tais­oh­jaa­jia eri­tyi­ses­ti lu­kio-opin­to­jen alus­sa. Opis­ke­li­jat pää­se­vät ide­oi­maan, oh­jaa­maan, or­ga­ni­soi­maan ja to­teut­ta­maan ta­pah­tu­mia nuo­ril­ta nuo­ril­le. Yh­teis­ten ta­pah­tu­mien jär­jes­tä­mi­sen li­säk­si he saa­vat esiin­ty­mis­ko­ke­mus­ta, op­pi­vat hoi­ta­maan yh­teis­kun­nal­li­sia asi­oi­ta, vai­kut­ta­maan ja toi­mi­maan pää­tök­sen­te­os­sa.

Oh­jauk­sen si­säl­löt ja me­ne­tel­mät jak­soit­tain on ku­vat­tu tar­kem­min kaa­vi­os­sa, joka löy­tyy alla ole­van lin­kin ta­kaa:

https://docs.goog­le.com/do­cu­ment/d/1jhPziDs5aMlMKb4hxZgbS2tuJ­Zy­REvw­TyOGKF-F-lGI/edit?usp=sha­ring

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioOh­jaus­suun­ni­tel­ma LOPS 202128.2.2021