Opiskelijahuolto

Ter­vey­den­hoi­ta­ja Mai­ja Aal­to

Ly­se­on lu­ki­ol­la pää­sään­töi­ses­ti maa­nan­tai­sta tors­tai­hin klo 8.00-15.30. Vas­taan­otto il­man ajan­va­raus­ta ma-to klo 8.00-9.00 sekä 11.30-12.00. Muut ajat ajan­va­rauk­sel­la.

Yh­tey­den­otto Wil­man kaut­ta, soit­ta­mal­la, teks­ti­vies­til­lä tai säh­kö­pos­tit­se.

Puh. 044 417 2370

S-pos­ti: mai­ja.aal­to@ete­la­sa­von­ha.fi

Opis­ke­lu­ter­vey­den­huol­lon teh­tä­vä­nä on opis­ke­li­jan ter­vey­den, hy­vin­voin­nin ja opis­ke­lu­ky­vyn seu­ran­ta ja edis­tä­mi­nen. Pal­ve­lui­hin kuu­lu­vat mm. ter­veys­tar­kas­tuk­set, yk­si­löl­li­nen ter­veys­neu­von­ta, sek­su­aa­li­ter­veys­neu­von­ta ja ras­kau­den­eh­käi­sy, puo­lus­tus­voi­mien en­nak­ko­ter­veys­tar­kas­tuk­set kut­sun­ta­i­käi­sil­le, ro­ko­tuk­set, mat­kai­li­jan ter­veys­neu­von­ta sekä ensi­apu tapa­tur­ma­ti­lan­teis­sa. Kaik­ki opis­ke­li­jat kut­su­taan ter­veys­tar­kas­tuk­seen en­sim­mäi­sen opis­ke­lu­vuo­den ai­ka­na. Ter­veys­tar­kas­tus­ajan voi ha­lu­tes­saan va­ra­ta myös itse. Ter­veys­tar­kas­tus pai­not­tuu haas­tat­te­luun ja kes­kus­te­luun ter­vey­tee­n ja hy­vin­voin­tiin sekä opis­ke­luu­n vai­kut­ta­vis­ta asi­ois­ta. Tar­kas­tuk­ses­sa tut­ki­taan tar­peen mu­kaan mm. ve­ren­pai­ne, hemo­glo­bii­ni sekä pi­tuus ja pai­no.

Jos sai­ras­tut äkil­li­ses­ti, il­moi­ta aina en­sin pois­sa­o­los­ta­si ryh­män­oh­jaa­jal­le. Esim. fluns­san, kuu­meen tai vat­sa­tau­din ta­kia et tar­vit­se ter­vey­den­hoi­ta­jan to­dis­tus­ta. Tär­ke­ää on, ett­et tar­tu­ta mui­ta ja jäät ko­tiin sai­ras­ta­maan. Huol­ta­jan sel­vi­tys sai­raus­pois­sa­o­los­ta on riit­tä­vä. Tau­din pit­kit­ty­es­sä tai hoi­to-oh­jei­ta saa­dak­se­si, ota yh­teys ter­vey­den­hoi­ta­jaan Wil­man kaut­ta tai pu­he­li­mit­se.

Ter­vey­den­hoi­ta­jan kaut­ta käy­tös­sä­si ovat myös fy­si­o­te­ra­peu­tin, ra­vit­se­mus­te­ra­peu­tin, päih­de­työn­te­ki­jän ja nuo­ri­so­psy­ki­at­ri­an pal­ve­lut

Koulupsykologi

Kou­lu­psy­ko­lo­gi tar­jo­aa 1-5 käyn­nin ar­vi­oin­ti­jak­son, jos­sa voi­daan poh­tia opis­ke­li­jan kans­sa yh­des­sä, mikä oli­si hä­nel­le pa­ras apu juu­ri täs­sä ti­lan­tees­sa. Kou­lu­psy­ko­lo­gin luok­se voi tul­la esi­mer­kik­si seu­raa­vien asi­oi­den tii­moil­ta:

Lis­ta ei ole kai­ken kat­ta­va. Kou­lu­psy­ko­lo­gin luok­se kan­nat­taa tul­la sil­loin, kun itse ko­kee tar­vet­ta ja juu­ri nii­den asi­oi­den kans­sa, jot­ka mie­len pääl­lä kul­loin­kin ovat.

Psy­ko­lo­gin yh­teys­tie­dot ja oh­jeet ajan­va­rauk­seen ter­vey­den­hoi­ta­jan kaut­ta.

Lääkäri Irina Litmanen

Vas­taan­otto Ly­se­on lu­ki­ol­la tors­tai­sin klo 8.00-15.00 ja ajan­va­raus ter­vey­den­hoi­ta­jal­ta.

Kuraattori

Ly­se­on lu­ki­on ku­raat­to­ri­pal­ve­lut toi­mi­vat ajan­va­rauk­sel­la. Ku­raat­to­ri­pal­ve­lui­hin voit ot­taa yh­teyt­tä wil­man kaut­ta, pu­he­li­mit­se tai säh­kö­pos­til­la. Ku­raat­to­rin huo­ne si­jait­see ter­vey­den­hoi­ta­jan huo­neen vie­res­sä.

Luku­vuon­na 23-24 Ly­se­on lu­ki­ol­la on kak­si ku­raat­to­ria:

Ku­raat­to­rit te­ke­vät myös yh­tei­söl­lis­tä työ­tä (ta­pah­tu­mat, tee­ma­tun­nit, ryh­mät), jo­ten tu­lem­me luku­vuo­den ai­ka­na tu­tuik­si myös näis­sä ti­lan­teis­sa!

https://ete­la­sa­von­ha.fi/pal­ve­lut/opis­ke­lu­huol­to/op­pi­las-ja-opis­ke­lu­huol­lon-ku­raat­to­ri­toi­min­ta/

Ku­raat­to­ri­pal­ve­lu on kou­lun­käyn­nin ja opis­ke­lun tu­kea ja oh­jaus­ta tar­jo­a­vaa eh­käi­se­vää so­si­aa­li­pal­ve­lua. Opis­ke­li­jan per­heen ja mui­den lä­heis­ten kans­sa teh­dään yh­teis­työ­tä, mut­ta opis­ke­li­ja voi tul­la ku­raat­to­rin luo myös yk­sin. Van­hem­pi tai huol­ta­ja ei voi kiel­tää opis­ke­li­jaa käyt­tä­mäs­tä ku­raat­to­ri­pal­ve­lua. Koh­taa­mi­nen pe­rus­tuu aina luot­ta­muk­seen ja opis­ke­li­jal­la on oi­keus kiel­tää it­se­ään kos­ke­vien opis­ke­lu­huol­lon tie­to­jen luo­vut­ta­mi­sen esim. van­hem­mil­le. Opis­ke­lu­huol­lon ku­raat­to­ri tar­jo­aa oh­jaus­ta ja tu­kea eri­tyi­ses­ti per­he­ti­lan­tee­seen, vuo­ro­vai­ku­tuk­seen ja so­si­aa­li­siin suh­tei­siin liit­ty­vis­sä asi­ois­sa sekä osal­lis­tuu myös oppi­lai­tok­sen yh­tei­söl­li­seen opis­ke­lu­huol­to­työ­hön. Opis­ke­li­joil­la esi­kou­lus­ta toi­sel­le as­teel­le on oi­keus käyt­tää opis­ke­lu­huol­lon ku­raat­to­ri­pal­ve­lui­ta. Tar­vit­ta­es­sa ku­raat­to­ri voi oh­ja­ta op­pi­laan myös mui­den am­mat­ti­lais­ten luo.

Esi­merk­ki­ti­lan­tei­ta, jol­loin ku­raat­to­riin ol­laan yh­tey­des­sä:

Erityisopettaja Annele Rontu

Eri­tyis­o­pet­ta­ja ar­vi­oi opis­ke­li­jan tuki­tar­pei­ta ja te­kee pe­da­go­gi­sen tuen suun­ni­tel­mia. Eri­tyis­o­pet­ta­ja on ta­vat­ta­vis­sa maa­nan­tai­sin ja kes­ki­viik­koi­sin Tai­de­lu­ki­ol­la ja Ly­se­on lu­ki­ol­la (huo­ne 217). Yh­tey­den­otto päi­vi­sin pu­he­li­mel­la 050 599 9489 tai Wil­man kaut­ta. Ta­paa­mis­aika kan­nat­taa so­pia etu­kä­teen.

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioLy­se­o­lai­sen opas (LOPS2021)1.4.2021