Opiskelijakunta ja tutortoiminta

Opiskelijakunta

Lu­ki­o­lain mu­kaan jo­kai­ses­sa lu­ki­os­sa on opis­ke­li­jois­ta muo­dos­tu­va opis­ke­li­ja­kun­ta. Ly­se­on opis­ke­li­ja­kun­nan jä­se­niä ovat kaik­ki ly­se­o­lai­set niin kau­an kuin ovat kou­lun opis­ke­li­joi­na. Opis­ke­li­ja­kun­nan ylin päät­tä­vä elin on vuo­si­ko­kous eli yleis­ko­kous, joka jär­jes­te­tään sään­tö­jen mu­kaan syys­kuus­sa. Opis­ke­li­ja­kun­nan kes­kei­nen toi­mi­ja on hal­li­tus, jon­ka jä­se­net va­li­taan vaa­leil­la vuo­sit­tain si­ten, että abi­tu­rient­ti­luo­kal­le siir­ty­vät jä­se­net pois­tu­vat hal­li­tuk­ses­ta, toi­sel­le vuo­si­kurs­sil­le siir­ty­vät jä­se­net jat­ka­vat hal­li­tuk­ses­sa ja en­sim­mäi­sel­tä vuo­si­kurs­sil­ta va­li­taan uu­sia jä­se­niä. Hal­li­tuk­sen toi­mi­hen­ki­löt, pu­heen­joh­ta­ja, vara­pu­heen­joh­ta­ja, sih­tee­ri, ra­has­ton­hoi­ta­ja ja me­dia/ta­pah­tu­ma­vas­taa­va, va­li­taan yleis­ko­kouk­ses­sa. Yksi opet­ta­jis­ta toi­mii opis­ke­li­ja­kun­nan oh­jaa­va­na opet­ta­ja­na, ja hä­nen teh­tä­vän­sä on aut­taa opis­ke­li­ja­kun­taa sen toi­min­nas­sa.

Opis­ke­li­ja­kun­nan teh­tä­vä­nä on edis­tää opis­ke­li­joi­den yh­teis­toi­min­taa ja kou­lu­työ­tä, vai­kut­taa kou­lun asi­oi­hin opis­ke­li­jan näkö­kul­mas­ta ja pa­ran­taa kou­lu­viih­ty­vyyt­tä.  Opis­ke­li­ja­kun­nan hal­li­tus osal­lis­tuu vuo­sit­tain mm. eri juh­lien ja ti­lai­suuk­sien to­teu­tuk­seen sekä osal­lis­tuu ja ot­taa opis­ke­li­ja­kun­nan puo­les­ta kan­taa kou­lun ke­hit­tä­mi­seen. Hal­li­tus vä­lit­tää opis­ke­li­joi­den toi­vei­ta eteen­päin opet­ta­jil­le ja kou­lun hal­lin­nol­le. Hal­li­tuk­ses­ta pois­tu­vat abi­tu­rien­tit vas­taa­vat penk­ka­ri­päi­vän ja mui­den abi­ta­pah­tu­mien jär­jes­tä­mi­ses­tä.

Opis­ke­li­ja­kun­nan hal­li­tus ko­koon­tuu noin ker­ran kuu­kau­des­sa ja li­säk­si tar­vit­ta­es­sa. Hal­li­tus käyt­tää vies­tin­näs­sään Goog­le Cha­tia, Wil­maa ja kou­lun vii­kot­tai­sia ryh­män­oh­jaus­tuo­ki­oi­ta sekä pe­rin­tei­siä ju­lis­tei­ta. Ko­kouk­set (lu­kuun ot­ta­mat­ta ta­pah­tu­mien suun­nit­te­lu­ko­kouk­sia) ovat avoi­mia opis­ke­li­ja­kun­nan jä­se­nil­le.

Tutortoiminta

Tu­tor­toi­min­nan ta­voit­tee­na on hel­pot­taa siir­ty­mis­tä ylä­luo­kil­ta lu­ki­oon ja luo­da lu­ki­oon hy­vää ilma­pii­riä. Tu­tor on teh­tä­viin­sä kou­lu­tet­tu opis­ke­li­ja, joka opas­taa, aut­taa ja tu­kee en­sim­mäi­sen vuo­den lu­kio-opis­ke­li­joi­ta ja ot­taa vas­tuu­ta hei­dän oh­jauk­ses­taan.

Luku­vuo­sit­tain 10-15 toi­sen vuo­si­kurs­sin opis­ke­li­jaa kou­lu­te­taan tu­to­reik­si. Jo­kai­sel­la aloit­ta­val­la pe­rus­ryh­mäl­lä on omat tu­to­rit, jot­ka aut­ta­vat opis­ke­li­joi­ta eri­lai­sis­sa opis­ke­luun liit­ty­vis­sä asi­ois­sa, ku­ten kou­lun käy­tän­tei­siin pe­reh­ty­mi­ses­sä ja aine­va­lin­to­jen te­os­sa. Tu­to­rei­den puo­leen voi kään­tyä kos­ka ta­han­sa.

Tu­to­rit toi­mi­vat myös eri ti­lan­teis­sa kou­lun edus­ta­ji­na ja esit­te­li­jöi­nä. He ovat mu­ka­na mm. yk­kös­ten van­hem­pain­il­lois­sa, jol­loin saa­daan lu­kio-opin­nois­ta opis­ke­li­jan näkö­kul­ma esil­le. Tu­to­rit vie­rai­le­vat myös ylä­kou­luis­sa ker­to­mas­sa lu­kio-opis­ke­lus­ta ja ovat mu­ka­na esit­te­le­mäs­sä Ly­se­o­ta kou­luun tu­tus­tu­jil­le.

Ly­se­on lu­ki­os­sa on myös lii­kun­ta­tu­to­rei­ta, jot­ka tu­ke­vat opis­ke­li­joi­den hy­vin­voin­tia jär­jes­tä­mäl­lä eri­lai­sia ak­ti­vi­teet­te­ja kou­lun ar­keen ja lii­kut­ta­mal­la opis­ke­li­joi­ta esi­mer­kik­si tee­ma­päi­vi­nä.

Opin­to­pis­teet

Kah­den vuo­den ak­tii­vi­ses­ta toi­min­nas­ta opis­ke­li­ja­kun­nan hal­li­tuk­ses­sa opis­ke­li­ja saa 2 opin­to­pis­tet­tä. Eri­tyi­ses­sä ta­pauk­ses­sa opin­to­pis­teet voi­daan myön­tää myös yh­den vuo­den toi­min­nas­ta, mi­kä­li toi­min­ta on ol­lut riit­tä­vän ak­tii­vis­ta. Opis­ke­li­ja­kun­nan ak­tii­vi­set toi­mi­hen­ki­löt, ku­ten pu­heen­joh­ta­ja ja sih­tee­ri, voi­vat saa­da li­säk­si 2 opin­to­pis­tet­tä. Opin­to­pis­tei­den myön­tä­mi­ses­tä päät­tää opis­ke­li­ja­kun­nan oh­jaa­va opet­ta­ja.

Ak­tii­vi­ses­ta tu­to­ri­na toi­mi­mi­ses­ta opis­ke­li­ja saa 2 opin­to­pis­tet­tä yh­den luku­vuo­den ajal­ta. Jos opis­ke­li­ja toi­mii tu­to­ri­na 2. ja 3. vuo­den ajan, hän voi saa­da tu­tor­toi­min­nas­ta 4 opin­to­pis­tet­tä.

Myös lii­kun­ta­tu­to­ri­na toi­mi­mi­ses­ta opis­ke­li­ja saa opin­to­pis­tei­tä. Opis­ke­li­ja saa 1 opin­to­pis­teen, kun hän osal­lis­tuu toi­min­taan 2 luku­kaut­ta ja 2 opin­to­pis­tet­tä 4 luku­kau­den toi­min­nas­ta.

Toi­min­nan ar­vi­oin­ti

Tu­tor­toi­min­taa ja tu­tor­kou­lu­tus­ta ar­vi­oi­daan ja ke­hi­te­tään vuo­sit­tain tu­tor­o­pis­ke­li­joi­den an­ta­man pa­laut­teen pe­rus­teel­la. Myös Ly­se­on hen­ki­lös­töl­tä ja yh­teis­työ­oppi­lai­tok­sil­ta ky­sy­tään pa­lau­tet­ta tu­to­rei­den toi­min­nas­ta.

Opis­ke­li­ja­kun­nan teh­tä­vä on vai­kut­taa kou­lun asi­oi­hin opis­ke­li­jan näkö­kul­mas­ta ja pa­ran­taa kou­lu­viih­ty­vyyt­tä.

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioOpin­to-opas (LOPS 2021)18.3.2021