Poissaolot ja niiden selvittäminen

Opis­ke­li­jan tu­lee osal­lis­tua kai­kil­le luku­jär­jes­tyk­sen mu­kai­sil­le oppi­tun­neil­le ja kou­lun yh­tei­siin ti­lai­suuk­siin. Oppi­vel­vol­li­sel­la on aina myös oi­keus osal­lis­tua opin­to­jak­son oppi­tun­neil­le.

Pois­sa­olot on sel­vi­tet­tä­vä vä­lit­tö­mäs­ti asi­al­li­ses­ti pe­rus­tel­tu­na ryh­män­oh­jaa­jal­le tai ai­neen­o­pet­ta­jal­le. Alle 18.vuo­ti­aan pois­sa­olo­sel­vi­tyk­sis­tä vas­taa huol­ta­ja. Huol­ta­jat sel­vit­tä­vät pois­sa­olot pää­sään­töi­ses­ti Wil­man kaut­ta. Mi­kä­li pois­sa­o­lo­ja on usein tai ne kes­tä­vät kau­an, on asi­as­ta hyvä lä­het­tää Wil­ma-vies­til­lä se­li­tys. Ryh­män­oh­jaa­ja ot­taa run­sai­den pois­sa­o­lo­jen tai myö­häs­ty­mis­ten vuok­si tar­vit­ta­es­sa yh­teyt­tä opis­ke­li­jaan ja huol­ta­jaan sen sel­vit­tä­mi­sek­si, kuin­ka opis­ke­li­jan opin­not ete­ne­vät ja mil­lais­ta apua hä­nel­le voi­daan tar­jo­ta. Jot­ta opis­ke­li­ja voi saa­da suo­ri­tus­mer­kin­nän opin­to­jak­sos­ta, pois­sa­o­lo­jen on ol­ta­va sel­vi­tet­ty­jä.

Opis­ke­li­jal­la on aina oi­keus osal­lis­tua ope­tuk­seen, mut­ta opin­to­jak­so voi kes­key­tyä (K-mer­kin­tä), mi­kä­li arvo­sa­nan pe­rus­teek­si ei ole riit­tä­vää näyt­töä. Run­sas pois­sa­o­lo­jen mää­rä voi olla yksi syy kes­key­ty­mi­seen, mut­ta pois­sa­olot ei­vät au­to­maat­ti­ses­ti ai­heu­ta kes­key­ty­mis­tä, mi­kä­li ne joh­tu­vat opis­ke­li­jas­ta riip­pu­mat­to­mas­ta syys­tä.   Opet­ta­ja ar­vi­oi, riit­tä­vät­kö näy­töt arvo­sa­naan, mi­hin arvo­sa­naan ne riit­tä­vät tai onko opis­ke­li­jan mah­dol­lis­ta saa­da arvo­sana lisä­näy­tön pe­rus­teel­la. Opet­ta­jan tu­lee va­roit­taa opis­ke­li­jaa ja ala­i­käi­sen opis­ke­li­jan huol­ta­jaa etu­kä­teen, mi­kä­li kes­key­ty­mis­vaa­ra on ole­mas­sa.

Mi­kä­li opis­ke­li­ja sai­ras­tuu kes­ken päi­vän, hän me­nee ter­vey­den­hoi­ta­jan luo. Mi­kä­li ter­vey­den­hoi­ta­ja ei ole ta­vat­ta­vis­sa, reh­to­ri tai apu­lais­reh­to­ri voi­vat an­taa lu­van pois­tua kes­ken kou­lu­päi­vän.

Auto­kou­lun tun­nit, kam­paa­jal­la käyn­nit, va­paa-ajan har­ras­tus­toi­min­ta ym. ei­vät ole pä­te­viä syi­tä pois­sa­o­lol­le. Pa­kot­ta­vis­sa ta­pauk­sis­sa asi­as­ta voi kes­kus­tel­la etu­kä­teen ryh­mä­oh­jaa­jan tai reh­to­rin kans­sa.

Opis­ke­li­ja vas­taa itse pois­sa­olon ai­kais­ten teh­tä­vien sel­vit­tä­mi­ses­tä ja it­se­näi­ses­tä te­ke­mi­ses­tä.

Pois­sa­o­lo­ja ei­vät ole opet­ta­jan kans­sa etu­kä­teen so­vi­tut ta­pah­tu­mat, esim.

Näis­sä­kin ti­lan­teis­sa opis­ke­li­jan on otet­ta­va sel­vää tun­neil­la teh­dyis­tä töis­tä ja läk­syis­tä ja huo­leh­dit­ta­va sii­tä, että ne on teh­ty. Il­moi­ta asi­as­ta etu­kä­teen opet­ta­jal­le.

Wil­mas­sa nämä ta­pah­tu­mat nä­ky­vät tum­man­vih­re­ä­nä EDU-mer­kin­tä­nä. Näi­tä ei las­ke­ta pois­sa­o­loi­hin.

Yh­des­tä kol­meen päi­vän pi­tui­set loma-ano­muk­set osoi­te­taan ryh­män­oh­jaa­jal­le ja sitä pi­tem­mät reh­to­ril­le. Loma-ano­mus teh­dään säh­köi­ses­ti Wil­mas­sa.

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioOpin­to-opas (LOPS 2021)18.3.2021