Filosofia

Pakolliset opintojaksot

FI01 Joh­da­tus fi­lo­so­fi­seen ajat­te­luun (2 op)

Opin­to­jak­sol­la tu­tus­tu­taan fi­lo­so­fi­an eri osa-alu­ei­siin ja fi­lo­so­fi­seen ky­sy­myk­sen­a­set­te­luun. Ta­voi­te on, että opis­ke­li­ja hah­mot­taa fi­lo­so­fi­sia on­gel­mia ja nii­den eri­lai­sia mah­dol­li­sia rat­kai­su­ja. Kurs­sil­la opi­taan ajat­te­lu­tai­to­ja ja omien kä­si­tys­ten pe­rus­te­le­mis­ta.

Kes­kei­set si­säl­löt

FI02 Etiik­ka (2 op)

Opin­to­jak­sos­sa pe­reh­dy­tään fi­lo­so­fi­sen etii­kan tär­keim­piin on­gel­miin, kä­sit­tei­siin ja te­o­ri­oi­hin. Jak­sos­sa poh­di­taan ajan­koh­tai­sia eet­ti­siä ky­sy­myk­siä. Opin­to­jen ai­ka­na opi­taan ar­vi­oi­maan toi­min­taa mo­raa­li­ses­ta näkö­kul­mas­ta ja pe­rus­te­le­maan rat­kai­su­ja etii­kan vä­li­nein.

Kes­kei­set si­säl­löt

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot

FI03 Yh­teis­kun­ta­fi­lo­so­fia (2 op)

Opis­ke­li­ja pe­reh­tyy yh­teis­kun­ta­fi­lo­so­fi­an kes­kei­siin kä­sit­tei­siin ja te­o­ri­oi­hin Tar­kas­te­lun koh­tei­na ovat mm. val­ta, työn­jako, oi­keu­den­mu­kai­suus sekä ajan­koh­tai­set yh­teis­kun­ta­fi­lo­so­fi­set ky­sy­myk­set.

Kes­kei­set si­säl­löt

FI04 To­tuus (2 op)

Ta­voit­tee­na on, että opis­ke­li­ja hah­mot­taa, mitä tie­to ja to­tuus ovat fi­lo­so­fi­as­sa, tie­tees­sä ja arki­e­lä­mäs­sä. Opis­ke­li­ja op­pii erit­te­le­mään ja ar­vi­oi­maan kriit­ti­ses­ti tie­dol­li­sia us­ko­muk­sia ja väit­tei­tä.

Kes­kei­set si­säl­löt

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot

FI05 Fi­lo­so­fi­an ker­taus (2 op)

Opin­to­jak­sos­sa har­joi­tel­laan yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­sa tar­vit­ta­via tai­to­ja ja ker­ra­taan oppi­ai­neen si­säl­tö­jä.

Kes­kei­set si­säl­löt

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioOpin­to-opas (LOPS 2021)18.3.2021