Historia

Pakolliset opintojaksot

HI01 Ih­mi­nen, ym­pä­ris­tö ja his­to­ria (2 op)

Opin­to­jak­sol­la tar­kas­tel­laan ih­mi­sen ja luon­non vä­lis­tä vuo­ro­vai­ku­tus­ta sekä yh­teis­kun­tien ke­hit­ty­mis­tä pit­käl­lä aika­vä­lil­lä maan­vil­je­lyn syn­nys­tä nyky­päi­vään. Ta­lou­den pe­rus­ra­ken­tei­den muu­tos­ten vai­ku­tuk­set ih­mis­ten elä­mään ja ar­keen.

Kes­kei­set si­säl­löt

HI02 Kan­sain­vä­li­set suh­teet (2 op)

Opin­to­jak­son kes­kei­siä tee­mo­ja ovat so­dat ja konf­lik­tit 1800-lu­vun lo­pus­ta nyky­päi­vään (im­pe­ri­a­lis­mi, maa­il­man­so­dat ja kyl­mä sota).

Kes­kei­set si­säl­löt

HI03 It­se­näi­sen Suo­men his­to­ria (2 op)

Suo­men muut­tu­mi­nen 1800-lu­vun köy­häs­tä ke­hi­tys­maas­ta nyky­ai­kai­sek­si it­se­näi­sek­si hy­vin­voin­ti­val­ti­ok­si. Si­säl­tä­nyt so­tia ja konf­lik­te­ja myös hy­vin­voin­nin ja on­nel­li­suu­den ai­ko­ja.

Kes­kei­set si­säl­löt

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot

HI04 Eu­roop­pa­lai­nen ih­mi­nen (2 op)

Opin­to­jak­sos­sa tar­kas­tel­laan Eu­roo­pan ja eu­roop­pa­lai­sen iden­ti­tee­tin syn­tyä an­tii­kin ajas­ta nyky­päi­vään kult­tuu­rin eri osa-alu­ei­den kaut­ta.

Kes­kei­set si­säl­löt

HI05 Ruot­sin itä­maas­ta suo­mek­si (2 op)

Opin­to­jak­sos­sa tar­kas­tel­laan Suo­men ase­maa itäi­sen ja län­ti­sen kult­tuu­ri­pii­rin raja­maa­na Ruot­sin val­lan ai­ka­na.

Kes­kei­set si­säl­löt

HI06 Maa­il­man kult­tuu­rit koh­taa­vat (2 op)

Opin­to­jak­sos­sa tar­kas­tel­laan Eu­roo­pan ulko­puo­li­sia kult­tuu­re­ja. Kä­si­tel­tä­vien kult­tuu­rien va­lin­nas­sa ote­taan huo­mi­oon opis­ke­li­joi­den toi­vei­ta.

Kes­kei­set si­säl­löt

Tar­kas­tel­ta­vik­si koh­teik­si va­li­taan kak­si tai use­am­pia kult­tuu­re­ja seu­raa­vil­ta alu­eil­ta:

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot

HI07 His­to­ri­an ker­taus (2 op)

Opin­to­jak­sol­la ker­ra­taan his­to­ri­an opin­to­jak­so­ja 1-6 ja val­mis­tau­du­taan yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­siin sekä jat­ko-opin­toi­hin.

Kes­kei­set si­säl­löt

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioOpin­to-opas (LOPS 2021)18.3.2021