Terveystieto

Pakolliset opintojaksot

TE01 Ter­veys voi­ma­va­ra­na (2 op)

Opin­to­jak­sol­la luo­daan koko­nais­ku­vaa ih­mi­sen voi­ma­va­rois­ta, ter­vey­den edis­tä­mi­ses­tä sekä ter­veyt­tä mää­rit­tä­vis­tä te­ki­jöis­tä, nii­den yh­teyk­sis­tä ja vai­ku­tus­me­ka­nis­meis­ta. Li­säk­si sy­ven­ne­tään ja laa­jen­ne­taan pe­rus­o­pe­tuk­sen ai­ka­na han­kit­tua ym­mär­rys­tä elin­ta­po­jen mer­ki­tyk­ses­tä ter­vey­del­le ja ar­vi­oi­daan ter­vey­den edel­ly­tys­ten to­teu­tu­mis­ta omas­sa elä­mäs­sä, per­hees­sä ja lähi­yh­teisöis­sä.

Kes­kei­set si­säl­löt

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot

TE02 Ter­veys ja ym­pä­ris­tö (2 op)

Mo­duu­lis­sa ke­hi­te­tään val­miuk­sia ar­vi­oi­da kriit­ti­ses­ti ter­vey­teen liit­ty­vää tie­toa ja vies­tin­tää sekä pe­reh­dy­tään tut­ki­mus­tie­don hank­ki­mi­sen peri­aat­tei­siin. Kes­keis­tä on me­di­a­ym­pä­ris­tön ohel­la tar­kas­tel­la myös mui­den elin­ym­pä­ris­tö­jen ter­veys­vai­ku­tuk­sia sekä ar­vi­oi­da omien va­lin­to­jen mer­ki­tys­tä ym­pä­ris­tön ter­veel­li­syy­del­le. Li­säk­si mo­duu­lis­sa sy­ven­ny­tään riip­pu­vuuk­siin ja nii­den vai­ku­tuk­siin.

Kes­kei­set si­säl­löt

TE03 Ter­veys ja yh­teis­kun­ta (2 op)

Mo­duu­lis­sa oh­ja­taan tar­kas­te­le­maan laa­jas­ti ter­vey­den edis­tä­mi­sen ja sai­rauk­sien eh­käi­syn his­to­ri­al­li­sia ke­hi­tys­lin­jo­ja sekä tu­le­vai­suu­den haas­tei­ta yh­teis­kun­nas­sa. Teh­tä­vä­nä on ava­ta kes­kei­siin tart­tu­mat­to­miin ja tar­tun­ta­tau­tei­hin liit­ty­viä te­ki­jöi­tä sekä tar­kas­tel­la so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lu­jen, itse­hoi­don ja oma­hoi­don mer­ki­tys­tä ter­vey­del­le. Olen­nais­ta on myös pe­reh­tyä ter­vey­teen ja sai­rauk­siin liit­ty­viin eet­ti­siin ky­sy­myk­siin sekä glo­baa­lei­hin ter­veys­haas­tei­siin.

Kes­kei­set si­säl­löt

Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot

TE04 Ter­veys­tie­don ker­taus (2 op)

Yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­siin val­mis­ta­va ker­taus­o­pin­to­jak­so. Yh­dis­tel­lään pa­kol­li­sen ja val­ta­kun­nal­lis­ten va­lin­nais­ten mo­duu­lien si­säl­tö­jä sekä har­joi­tel­laan vas­taus­tek­nii­koi­ta.

Kes­kei­set si­säl­löt

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioOpin­to-opas (LOPS 2021)18.3.2021