Suomi toisena kielenä

Suomi toisena kielenä opinnot

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­ki­os­sa moni­kie­li­set opis­ke­li­jat voi­vat opis­kel­la suo­mi toi­se­na kie­le­nä -opin­to­ja Sa­von­lin­nan ai­kuis­lu­ki­os­sa. Ai­kuis­lu­kio toi­mii Ly­se­on lu­ki­on kans­sa sa­mois­sa ti­lois­sa ja ope­tuk­ses­ta vas­taa­vat osit­tain sa­mat opet­ta­jat kuin päi­vä­lu­ki­os­sa.

Opis­ke­li­ja jon­ka äi­din­kie­li on muu kuin suo­mi osal­lis­tuu lu­kio-opin­to­jen alus­sa kie­li­tai­don kar­toit­ta­mi­sen tes­tiin, jon­ka pi­tää S2-kie­len opet­ta­ja. Tes­ti­tu­los­ten läpi­käy­mi­sen yh­tey­des­sä opis­ke­li­jal­le tie­do­te­taan hä­nen oi­keu­des­taan opis­kel­la suo­mi toi­se­na kie­le­nä -oppi­mää­rää. Tes­tin tar­koi­tuk­se­na on aut­taa opis­ke­li­jaa va­lit­se­maan hä­nel­le so­pi­va kie­len oppi­mää­rä ja tä­ten edis­tää yh­den­ver­tai­sia mah­dol­li­suuk­sia me­nes­tyä yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­sa sekä pääs­tä jat­ko-opin­toi­hin.

Pakolliset opintojaksot

S201 Teks­tien tul­kin­ta ja kir­joit­ta­mi­nen (2 op)

Opin­to­jak­sol­la tut­ki­taan eri teks­ti­la­je­ja ja har­joi­tel­laan re­fe­roin­tia ja kom­men­toin­tia sekä suun­nit­te­le­maan, kir­joit­ta­maan ja muok­kaa­maan omia teks­te­jä.

Kes­kei­set si­säl­löt

S202 Kie­li- ja teks­ti­tie­toi­suus (1 op)

Opin­to­jak­sol­la pe­reh­dy­tään suo­men kie­len omi­nais­piir­tei­siin, har­joi­tel­laan lu­e­tun ym­mär­tä­mi­ses­sä tar­vit­ta­via stra­te­gi­oi­ta ja kä­si­tel­lään puhe­kie­len ja yleis­kie­len sekä epä­vi­ral­li­sen ja vi­ral­li­sen vies­tin­nän ero­ja.

Kes­kei­set si­säl­löt

S203 Vuo­ro­vai­ku­tus 1 (1 op)

Opin­to­jak­sol­la tut­ki­taan vuo­ro­vai­ku­tus­ti­lan­tei­ta ja omaa toi­min­taa niis­sä.

Kes­kei­set si­säl­löt

S204 Kir­jal­li­suus 1 (2 op)

Opin­to­jak­sol­la tar­kas­tel­laan kau­no­kir­jal­li­suu­den la­je­ja ja har­jaan­nu­taan tul­kit­se­maan kau­no­kir­jal­li­sia teks­te­jä sekä suul­li­ses­ti että kir­jal­li­ses­ti.

Kes­kei­set si­säl­löt

S205 Teks­tien tul­kin­ta 1 (2 op)

Opin­to­jak­sol­la tut­ki­taan kriit­ti­ses­ti me­di­an teks­te­jä ja nii­den kei­no­ja vai­kut­taa sekä har­joi­tel­laan mie­li­pi­teen il­mai­se­mis­ta ja pe­rus­te­le­mis­ta suul­li­ses­ti ja kir­jal­li­ses­ti.

Kes­kei­set si­säl­löt

S206 Kir­joit­ta­mi­nen 1 (1 op)

Opin­to­jak­sol­la har­joi­tel­laan kir­joit­ta­mis­pro­ses­sia ai­neis­toa käyt­tä­en. Jak­son ai­ka­na pe­reh­dy­tään myös teks­tin si­dos­ta­mi­seen ja asia­tyy­lil­le omi­nais­ten kie­lel­lis­ten ra­ken­tei­den hal­lin­taan.

Kes­kei­set si­säl­löt

S207  Vuo­ro­vai­ku­tus 2 (1 op)

Opin­to­jak­sol­la har­joi­tel­laan kuul­lu­nym­mär­tä­mis- ja kuun­te­lu­stra­te­gi­oi­ta ja -tai­to­ja sekä esiin­ty­mis­tai­to­ja. Jak­so an­taa tie­toa esi­mer­kik­si pu­heen­vuo­ron ra­ken­ta­mi­ses­ta ja ha­vain­nol­lis­ta­mi­ses­ta.

Kes­kei­set si­säl­löt

S208 Kir­jal­li­suus 2 (2 op)

Opin­to­jak­sol­la tu­tus­tu­taan Suo­men kir­jal­li­suu­den kes­kei­siin te­ok­siin ja vai­hei­siin.

Kes­kei­set si­säl­löt

Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot

S209 Vuo­ro­vai­ku­tus 3 (2 op)

Opin­to­jak­sol­la sekä har­joi­tel­laan että ana­ly­soi­daan eri­lai­sia esim. työ­e­lä­män vuo­ro­vai­ku­tus­ti­lan­tei­ta, on­gel­man­rat­kai­su­ti­lan­tei­ta ja pu­heel­la vai­kut­ta­mis­ta.

Kes­kei­set si­säl­löt

S210 Kir­joit­ta­mi­nen 2 (2 op)

Opin­to­jak­sol­la ke­hi­te­tään omaa kir­joit­ta­mis­ta ja har­joi­tel­laan eri­tyi­ses­ti laa­jan ai­neis­to­poh­jai­sen teks­tin tuot­ta­mis­ta.

Kes­kei­set si­säl­löt

S211 Teks­tien tul­kin­taa 2 (2 op)

Opin­to­jak­sol­la ana­ly­soi­daan ja tul­ki­taan eri­lai­sia asia- ja me­di­a­teks­te­jä sekä fik­tii­vi­siä teks­te­jä.

Kes­kei­set si­säl­löt

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioOpin­to-opas (LOPS 2021)18.3.2021