Katsomusaineen opiskelu ja oppiaineen valinta

Lu­ki­o­lain mu­kaan opis­ke­li­jan tu­lee osal­lis­tua oman us­kon­non ope­tuk­seen sil­loin, kun hän on ky­sei­sen us­kon­to­kun­nan jä­sen. Kou­lus­sa ope­te­taan aina enem­mis­tön us­kon­to­kun­nan mu­kais­ta oppi­mää­rää, käy­tän­nös­sä evan­ke­lis-lu­te­ri­lais­ta us­kon­toa (UE). Or­to­dok­sis­ta us­kon­toa (UO) ope­te­taan kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­jä­koh­tai­ses­ti eli lu­ki­oi­den yh­tei­si­nä opin­to­jak­soi­na. Mui­ta us­kon­to­ja ope­te­taan, jos vä­hin­tään kol­men opis­ke­li­jan huol­ta­jat sitä pyy­tä­vät. Jos opis­ke­li­jan us­kon­to­kun­nan mu­kais­ta ope­tus­ta ei an­ne­ta, hä­nel­lä on joi­ta­kin vaih­to­eh­to­ja, jot­ka käy­vät ilmi Ope­tus­hal­li­tuk­sen oh­jeis­ta. Jos opis­ke­li­ja ei kuu­lu mi­hin­kään us­kon­to­kun­taan, hä­nen tu­lee opis­kel­la elä­män­kat­so­mus­tie­toa.

Opis­ke­li­jal­la on li­säk­si oi­keus si­säl­lyt­tää ha­lu­a­mi­aan kat­so­mus­ai­nei­den opin­to­ja va­lin­nai­siin opin­toi­hin­sa.

Ohei­ses­ta Ope­tus­hal­li­tuk­sen tau­lu­kos­ta käy­vät ilmi kat­so­mus­ai­nei­den ope­tuk­sen jär­jes­tä­mi­sen ja sii­hen osal­lis­tu­mi­sen vaih­to­eh­dot.

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioOpin­to-opas (LOPS 2021)18.3.2021