Kohti uudistuvaa lukiota

Uusi ope­tus­suun­ni­tel­ma (LOPS 2021)

Lu­ki­ois­sa ote­taan käyt­töön uu­det ope­tus­suun­ni­tel­mat elo­kuus­sa 2021. Lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen ta­voit­tee­na on tu­kea opis­ke­li­joi­den kas­va­mis­ta hy­vik­si, tasa­pai­noi­sik­si ja si­vis­ty­neik­si ih­mi­sik­si ja ak­tii­vi­sik­si yh­teis­kun­nan jä­se­nik­si sekä an­taa opis­ke­li­joil­le työ­e­lä­män, har­ras­tus­ten sekä per­soo­nal­li­suu­den moni­puo­li­sen ke­hit­tä­mi­sen kan­nal­ta tar­peel­li­sia tie­to­ja, tai­to­ja ja val­miuk­sia. Uusi ope­tus­suun­ni­tel­ma vah­vis­taa laa­ja-alais­ta osaa­mis­ta ja laa­ja-alai­nen osaa­mi­nen koos­tuu: hy­vin­voin­ti osaa­mi­ses­ta, vuo­ro­vai­ku­tus­o­saa­mi­ses­ta, moni­tie­tei­ses­tä ja luo­vas­ta osaa­mi­ses­ta, yh­teis­kun­nal­li­ses­ta osaa­mi­ses­ta, eet­ti­syys- ja ym­pä­ris­tö­o­saa­mi­ses­ta sekä glo­baa­li- ja kult­tuu­ri­o­saa­mi­ses­ta. Laa­ja-alais­ta osaa­mis­ta ke­hi­te­tään lu­ki­on kaik­kien opin­to­jak­so­jen ai­ka­na.

Lu­ki­ois­sa opis­kel­laan opin­to­jak­soit­tain kurs­sien si­jaan ja opin­to­jak­sot ra­ken­ne­taan ope­tus­suun­ni­tel­mas­sa ku­va­tuis­ta mo­duu­leis­ta. Mo­duu­lit toi­mi­vat raa­ka-ai­nei­na pai­kal­li­ses­ti luo­ta­vil­le opin­to­jak­soil­le ja ne ovat laa­juu­del­taan joko 1, 2 tai 3 opin­to­pis­tet­tä. Suu­rin osa mo­duu­leis­ta on 2 opin­to­pis­teen laa­jui­sia (vas­taa 38 tun­tia). Opis­ke­li­jan on suo­ri­tet­ta­va vä­hin­tään 150 opin­to­pis­tet­tä lu­ki­on ai­ka­na ja opin­not koos­tu­vat pa­kol­li­sis­ta opin­nois­ta, val­ta­kun­nal­li­sis­ta va­lin­nai­sis­ta opin­nois­ta sekä kou­lu­koh­tai­sis­ta va­lin­nai­sis­ta opin­nois­ta. Lu­kio-opin­to­jen alus­sa on pää­a­si­as­sa pa­kol­li­sia opin­to­ja. Toi­sen ja kol­man­nen vuo­den ai­ka­na va­li­taan enem­män va­lin­nai­sia opin­to­ja.

Lu­kio-uu­dis­tuk­sen kes­kei­sim­piä ta­voit­tei­ta ovat:

Opis­ke­li­ja voi ha­lu­tes­saan opin­to­jen­sa ai­ka­na suo­rit­taa lu­ki­o­dip­lo­min kuva­tai­tees­sa, lii­kun­nas­sa, me­di­as­sa ja mu­sii­kis­sa. Lu­ki­o­lai­sen tu­lee ot­taa huo­mi­oon opin­to­jak­so­va­lin­nois­saan oma yli­op­pi­las­kir­joi­tus­suun­ni­tel­man­sa ja jat­ko-opin­to­ta­voit­teen­sa. Yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­sa suo­ri­te­taan vä­hin­tään 5 ko­et­ta, joi­hin si­säl­tyy kai­kil­le pa­kol­li­nen äi­din­kie­li sekä nel­jä muu­ta ai­net­ta. Kol­me muu­ta ai­net­ta va­li­taan seu­raa­vis­ta: ma­te­ma­tiik­ka, ruot­si, vie­ras kie­li ja re­aa­li­aine. Vii­des aine voi olla joko re­aa­li­ai­neen tai vie­raan kie­len koe.

Oppi­vel­vol­li­suu­den laa­je­ne­mi­nen

Laa­jen­net­tu oppi­vel­vol­li­suus as­tuu voi­maan tänä vuon­na ja uut­ta oppi­vel­vol­li­suus­la­kia so­vel­le­taan en­sim­mäi­sen ker­ran nii­hin oppi­vel­vol­li­siin, jot­ka nyt ke­vääl­lä 2021 ovat pe­rus­o­pe­tuk­sen 9. luo­kal­la. Oppi­vel­vol­li­suus päät­tyy, kun nuo­ri täyt­tää 18 vuot­ta tai kun hän tätä en­nen suo­rit­taa toi­sen as­teen tut­kin­non. Mer­kit­tä­vin muu­tos täs­sä uu­dis­tuk­ses­sa liit­tyy sii­hen, että toi­sen as­teen opin­not muut­tu­vat mak­sut­to­mik­si. Muu­tok­sel­la py­ri­tään sii­hen, että jo­kai­nen nuo­ri sai­si toi­sen as­teen tut­kin­non suo­ri­tet­tua per­heen ta­lou­del­li­ses­ta ti­lan­tees­ta riip­pu­mat­ta.

Oppi­vel­vol­li­suu­den laa­jen­ta­mi­sen ta­voit­tee­na on nos­taa kou­lu­tus- ja osaa­mis­ta­soa kai­kil­la kou­lu­tus­as­teil­la, ka­ven­taa op­pi­mis­e­ro­ja sekä kas­vat­taa kou­lu­tuk­sel­lis­ta tasa-ar­voa ja yh­den­ver­tai­suut­ta sekä las­ten ja nuor­ten hy­vin­voin­tia. Ta­voit­tee­na on, että jo­kai­nen nuo­ri suo­rit­taa toi­sen as­teen kou­lu­tuk­sen. Osaa­mis­vaa­ti­mus­ten kas­va­es­sa työl­lis­ty­mi­nen edel­lyt­tää ny­kyi­sin vä­hin­tään toi­sen as­teen tut­kin­non suo­rit­ta­mis­ta.

Kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­jän jär­jes­tä­mä ope­tus ja oh­jaus on opis­ke­li­jal­le mak­su­ton­ta. Näi­den li­säk­si oppi­vel­vol­li­suu­den laa­jen­tu­es­sa opis­ke­li­jal­le mak­sut­to­mik­si tu­le­vat: ope­tuk­ses­sa tar­vit­ta­vat oppi­kir­jat ja muut ma­te­ri­aa­lit, opin­to­jen suo­rit­ta­mi­sek­si tar­vit­ta­va tie­to­kone, sekä mah­dol­li­nen las­kin tai las­kin­li­sens­si, yli­op­pi­las­tut­kin­non suo­rit­ta­mi­sek­si edel­ly­tet­tä­vät vii­si ko­et­ta, myös hy­lät­ty­jen uu­si­mi­nen ja vä­hin­tään seit­se­män kilo­met­rin kou­lu­mat­kat il­man oma­vas­tuu­o­suut­ta.

Ke­vään 2021 ai­ka­na on Sa­von­lin­nan kau­pun­ki kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­jä­nä kil­pai­lut­ta­nut ja ti­lan­nut lu­ki­on aloit­ta­vil­le kan­net­ta­vat tie­to­ko­neet, oppi­ma­te­ri­aa­lit ja muut tar­vit­ta­vat ma­te­ri­aa­lit. Ly­se­on hal­lin­to ja opet­ta­ja­kun­ta ovat ol­leet ak­tii­vi­ses­ti mu­ka­na näis­sä han­kin­ta­pro­ses­seis­sa. Li­säk­si uu­den lain tuo­mia lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen muu­tok­sia ja vel­vol­li­suuk­sia on kä­si­tel­ty ja otet­tu hal­tuun opet­ta­jain­ko­kouk­sis­sa.  Esi­mer­kik­si lu­kio-opin­to­jen edis­ty­mis­tä tu­lee seu­ra­ta jat­kos­sa en­tis­tä­kin tar­kem­min. Opin­to­jen on edis­tyt­tä­vä hen­ki­lö­koh­tai­sen opis­ke­lu­suun­ni­tel­man mu­kaan ja, jos opin­nois­sa edis­ty­mi­nen on puut­teel­lis­ta, on sii­tä il­moi­tet­ta­va huol­ta­jal­le. Li­säk­si on sel­vi­tet­tä­vä oppi­vel­vol­li­sen saa­mien kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­jän tuki­toi­mien riit­tä­vyys ja tar­vit­ta­es­sa oh­jat­ta­va oppi­vel­vol­li­nen ha­keu­tu­maan mui­den tar­koi­tuk­sen­mu­kais­ten pal­ve­lui­den pii­riin (so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lut, nuo­ri­so­toi­men pal­ve­lut, kun­tou­tus­pal­ve­lut). Tänä ke­vää­nä on Sa­von­lin­nas­sa mie­tit­ty uu­del­la ta­val­la myös ylä­kou­lu – lu­kio tie­don­siir­toon liit­ty­viä käy­tän­tei­tä uu­den lain vel­voit­ta­mas­sa hen­ges­sä: ”Oppi­vel­vol­li­sen siir­ty­es­sä toi­sen kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­jän kou­lu­tuk­seen ai­kai­sem­man kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­jän on sa­las­sa­pito­sään­nös­ten es­tä­mät­tä vii­py­mät­tä toi­mi­tet­ta­va oppi­vel­vol­li­sen kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­mi­sen kan­nal­ta vält­tä­mät­tö­mät tie­dot uu­del­le kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­jäl­le”.

Olem­me mo­nes­sa mie­les­sä siis uu­den edes­sä elo­kuus­sa 2021 ja aika näyt­tää, mi­ten uusi ope­tus­suun­ni­tel­ma käy­tän­nös­sä toi­mii ja kuin­ka oppi­vel­vol­li­suu­den laa­je­ne­mi­nen ja mak­su­ton toi­nen aste vai­kut­taa jat­kos­sa Sa­von­lin­nas­sa lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen käy­tös­sä ole­vaan ra­hoi­tuk­seen. Oli­si toi­vot­ta­vaa, että näi­den lu­ki­o­muu­tos­ten ja uu­sien vel­vol­li­suuk­sien myö­tä, li­sät­täi­siin re­surs­sia eri­tyi­ses­ti opin­to-oh­jauk­seen, opis­ke­lun tu­keen sekä kou­lu­psy­ko­lo­gi- ja ku­raat­to­ri­pal­ve­lui­hin. Nuor­ten hy­vin­voin­ti on kai­ken pe­rus­ta ja nuo­ris­sa on tu­le­vai­suus!

Luku­vuot­ta 2020-2021 on Ly­se­ol­la ko­ro­nan li­säk­si sä­vyt­tä­nyt siis pai­kal­li­sen ope­tus­suun­ni­tel­man laa­din­ta (LOPS 2021) ja oppi­vel­vol­li­suu­den laa­je­ne­mi­seen val­mis­tau­tu­mi­nen. Kai­ken muun ar­ki­sen aher­ruk­sen ja kou­lu­työn ohes­sa olem­me mie­les­tä­ni on­nis­tu­neet hy­vin val­mis­tau­tu­maan näi­hin uu­dis­tuk­siin. Olem­me saa­neet jäl­leen ker­ran huo­ma­ta, että yh­teis­työ, vas­tuun ja­ka­mi­nen, tois­ten tu­ke­mi­nen ja aut­ta­mi­nen ovat Ly­se­on voi­ma­vara ja kivi­jal­ka. Pi­de­tään täs­tä kiin­ni jat­kos­sa­kin!

Läm­min kii­tos kai­kil­le ku­lu­nees­ta luku­vuo­des­ta ja erin­o­mai­ses­ta yh­teis­työs­tä!

Vir­kis­tä­vää ja ren­tout­ta­vaa kesä­lo­maa!

Pia Riek­ki­nen, apu­lais­reh­to­ri

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioVuo­si­ker­to­mus 2020-20215.5.2021