Opiskelijakunnan vuosi 2020-21

Hal­li­tus­kau­te­na 2020-2021 opis­ke­li­ja­kun­nan hal­li­tuk­sen ta­voit­tee­na oli pa­ran­taa kou­lum­me yh­teis­hen­keä sekä vai­kut­taa kou­lu­am­me ja opis­ke­li­joi­ta kos­ke­viin pää­tök­siin. Vuo­den 2020 ko­ro­na­ke­vät ko­et­te­li myös mei­dän kou­lu­am­me, mikä nä­kyi opis­ke­li­ja­kun­nan hal­li­tuk­sen jär­jes­tä­mäs­sä toi­min­nas­sa. Täl­lä kau­del­la olem­me pyr­ki­neet jär­jes­tä­mään kou­lul­lam­me yh­tei­söl­li­syyt­tä edis­tä­vää toi­min­taa ko­ro­na­ra­joi­tuk­sia nou­dat­ta­en, mut­ta emme kui­ten­kaan ole va­li­tet­ta­vas­ti pys­ty­neet jär­jes­tä­mään yhtä mo­nia ta­pah­tu­mia vii­me vuo­siin ver­rat­tu­na. Sitä suu­rem­mal­la syyl­lä olem­me pyr­ki­neet ole­maan muil­la osa-alu­eil­la ak­tii­vi­sia ja kuu­li­ai­ta pää­tök­sis­säm­me mui­ta kou­lum­me opis­ke­li­joi­ta koh­taan. Olem­me osal­lis­tu­neet pro­jek­tei­hin ja ta­pah­tu­miin joi­hin opis­ke­li­ja­kun­nan hal­li­tus­ta on pyy­det­ty osal­lis­tu­maan sekä ol­leet val­mii­na edus­ta­maan kou­lu­am­me.

Syk­syl­lä 2020 koko kou­lun ää­nes­tyk­ses­sä va­li­koi­tui­vat hal­li­tuk­seem­me uu­det jä­se­net Ant­ti Sai­ra­nen, Joo­na Asi­kai­nen, Kata Rä­sä­nen, Kia Kii­ve­ri, Mai­ju Tol­va­nen, Me­li­sa Leh­ti­nen, Ri­go­ri Pur­mo­nen ja Si­me­on Mu­ti­kai­nen. Uu­dek­si pu­heen­joh­ta­jak­si va­lit­tiin Saa­ra Niit­ty­mäki ja sih­tee­rik­si Vil­le Met­sä­lä. Vara­pu­heen­joh­ta­jak­si va­lit­tiin Emi­lia Mu­ti­kai­nen, ta­pah­tu­ma/me­di­a­vas­taa­vak­si Juu­lia Nou­si­ai­nen ja ra­has­ton­hoi­ta­jak­si Hei­di Tyr­väi­nen. Pe­rus­jä­se­ni­nä kak­kos­luok­ka­lai­sis­ta säi­lyi­vät Eetu Muo­na ja Riku Mie­li­käi­nen. Hal­li­tus on ko­koon­tu­nut osit­tain kou­lul­la ja osit­tain etä­nä. Kes­kus­te­lua asi­ois­ta on käy­ty myös What­sApp-vies­tien vä­li­tyk­sel­lä. Oh­jaa­va­na opet­ta­ja­na toi­mii Vir­pi Loik­ka­nen.

Täl­lä kau­del­la olem­me pääs­seet vai­kut­ta­maan mo­neen asi­aan. Syk­syl­lä pää­sim­me päät­tä­mään vuo­sien 2021-2022 työ­a­jois­ta. Seu­raa­vak­si pää­sim­me osal­lis­tu­maan uu­den ope­tus­suun­ni­tel­man val­mis­te­luun. Asi­an pa­ris­sa ku­lui yksi työ­paja­päi­vä sekä toi­nen ko­kous. Uu­teen ope­tus­suun­ni­tel­maan liit­ty­en kä­sit­te­lim­me muun mu­as­sa opis­ke­li­joi­den nä­ke­myk­siä kou­lum­me arvo­poh­jas­ta, peli­sään­nöis­tä sekä ar­vi­oin­nis­ta. Edel­lä mai­nit­tu­jen vai­ku­tus­mah­dol­li­suuk­sien li­säk­si pää­sim­me ot­ta­maan kan­taa tasa-arvo- ja yh­den­ver­tai­suus­suun­ni­tel­maan. Val­lit­se­van ko­ro­na­ti­lan­teen ja sen ai­heut­ta­mien eri­tyis­jär­jes­te­ly­jen ta­kia opet­ta­jan­ko­kouk­siin osal­lis­tu­mi­nen opis­ke­li­ja­kun­nan hal­li­tuk­sen puo­lel­ta on täl­lä kau­del­la jää­nyt vä­hem­mäle, mut­ta muu­ta­miin ko­kouk­siin on kui­ten­kin osal­lis­tut­tu.

Vaik­ka suu­ria yh­teis­hen­keä edis­tä­viä ta­pah­tu­mia emme ole­kaan pääs­seet tänä vuon­na jär­jes­tä­mään, olem­me sil­ti pys­ty­neet jär­jes­tä­mään seu­raa­via tem­pauk­sia. Syk­syl­lä teim­me Sa­von­lin­nan Tai­de­lu­ki­on kans­sa yh­teis­työ­tä van­ho­jen­tans­si­a­su­jen pa­ris­sa. Loim­me Sa­von­lin­nan lu­ki­oi­den yh­tei­sen Face­book -“kirp­pa­rin”,  joka toi­mii van­ho­jen­tans­si­a­su­jen osto-, myyn­ti- ja vuok­raus­paik­ka­na. Tar­koi­tuk­se­na on myy­jien ja os­ta­jien saat­ta­mi­nen yh­teyk­siin. Alku­syk­sys­tä pi­dim­me myös vuo­sit­tai­sen yh­tei­sen yleis­ko­kouk­sen sa­lis­sa koko koko kou­lun kes­ken. Tä­män jäl­keen emme va­li­tet­ta­vas­ti ole­kaan pääs­seet nä­ke­mään kou­lum­me opis­ke­li­joi­ta isois­sa yh­tei­sis­sä ta­pah­tu­mis­sa, kos­ka ko­ro­na­ra­joi­tuk­set al­koi­vat jäl­leen tiu­ken­tu­maan. 

Kos­ka emme pys­ty­neet suu­ria ta­pah­tu­mia jär­jes­tä­mään, to­teu­tim­me pie­niä tem­pauk­sia, ku­ten syys­leh­tien pii­lot­te­lua kou­lum­me ti­loi­hin, ja löy­tä­jät sai­vat sit­ten pie­net pal­kin­not. Jou­lu­kuus­sa ko­ris­te­lim­me kou­lu­am­me jou­lu­tee­mai­ses­ti ja osal­lis­tuim­me yh­tei­seen luok­kiin strii­mat­ta­vaan jou­lu­ter­veh­dyk­seen Ka­hoot-pe­lil­lä ja eri­kie­li­sis­tä jou­lu­ter­veh­dyk­sis­tä koo­tul­la vi­de­ol­la.

Ke­vät­kau­del­la lu­ki­om­me toi­sen vuo­den opis­ke­li­jat pää­si­vät tans­si­maan Van­ho­jen tans­sit eri­tyis­jär­jes­te­lyin kou­lun sa­lis­sa, jol­loin tans­sit saa­tiin ku­vat­tua vi­de­ol­la tal­teen. Pai­kal­la ei saa­nut kui­ten­kaan olla ke­tään kat­so­jia, ja tans­si­jat­kin ol­tiin ja­et­tu pie­nem­piin ryh­miin. Tar­koi­tuk­se­na oli jär­jes­tää tou­ko­kuus­sa uu­det tans­sit nor­maa­leis­sa olo­suh­teis­sa, mut­ta va­li­tet­ta­vas­ti se ei ol­lut mah­dol­lis­ta. Abi­tu­rien­tit jär­jes­ti­vät penk­ka­rit ko­ro­na­ra­joi­tuk­set huo­mi­oon ot­ta­en si­ten, että oh­jel­ma lä­he­tet­tiin luok­kiin vi­de­o­yh­tey­del­lä. Kark­ke­ja voi­tiin hei­tel­lä luok­kiin, vaik­ka pe­rin­tei­nen penk­ka­ri­a­je­lu kau­pun­gil­la oli­kin täl­tä vuo­del­ta pe­rut­tu.

Tou­ko­kuus­sa jär­jes­tim­me ym­pä­ris­tö­vii­kon, jon­ka jo­kai­sel­le päi­väl­le oli suun­ni­tel­tu eril­li­nen tee­ma. Aloi­tim­me vii­kon ot­ta­mal­la uu­det SuS­hi-hank­keen kans­sa yh­teis­työs­sä to­teu­te­tut kier­rä­tys­ros­kik­set käyt­töön kou­lus­sam­me. Tiis­tai­na sääs­tet­tiin ruo­ka­hä­vik­kiä siir­tä­mäl­lä ruo­ka­lan bio­jäte pii­loon lop­pu­vii­kok­si keit­ti­ön puo­lel­le. Kes­ki­vii­kon tee­ma­na oli käy­tet­ty­jen kou­lu­kir­jo­jen myyn­ti­tem­paus, joka to­teu­tet­tiin so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa. Tors­tain ryh­män­oh­jaus­tun­nil­le olim­me teh­neet ym­pä­ris­töön liit­ty­vän Ka­hoot-tie­to­vi­san, ja viik­ko pää­tet­tiin per­jan­tai­na kou­lun yh­tei­sel­lä pik­ni­kil­lä. Opet­ta­jat osal­lis­tui­vat ym­pä­ris­tö­viik­koon pi­tä­mäl­lä joka päi­vä aa­mun­a­vauk­set va­lit­se­mis­taan ai­heis­ta (kai­vos­te­ol­li­suus, ruo­ka­hä­vik­ki, kier­to­ta­lous, kes­tä­vä mat­kai­lu ja pika­muo­ti).

Hal­li­tuk­sen raha­ti­lan­ne on py­sy­nyt hy­vä­nä, sil­lä suu­ria han­kin­to­ja eikä ta­pah­tu­mia ole jär­jes­tet­ty, jo­ten ra­han käy­töl­le ei ole ol­lut juu­ri­kaan tar­vet­ta.

Opis­ke­li­ja­kun­nan hal­li­tus toi­vot­taa kai­kil­le hy­vää ke­sää 2021!

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioVuo­si­ker­to­mus 2020-20215.5.2021