Matematiikan oppimäärän valinta ja vaihtaminen

Lu­ki­oon ha­kies­sa opis­ke­li­ja va­lit­see alus­ta­vas­ti joko ly­hy­en tai pit­kän ma­te­ma­tii­kan oppi­mää­rän. Jo­kai­nen opis­ke­li­ja käy en­sin yh­tei­sen opin­to­ko­ko­nai­suu­den MAY01 Lu­vut ja yh­tä­löt (2 op). Tä­män opin­to­jak­son jäl­keen ma­te­ma­tii­kan oppi­mää­rää voi ha­lu­tes­saan vaih­taa.

Pit­kän ma­te­ma­tii­kan oppi­mää­rä kan­nat­taa va­li­ta, jos ma­te­ma­tii­kan opin­not ovat pe­rus­kou­lus­sa eden­neet kii­tet­tä­väs­ti tai erin­o­mai­ses­ti. Pit­kän ma­te­ma­tii­kan opin­not lu­ki­os­sa vaa­ti­vat opis­ke­li­jal­ta kiin­nos­tus­ta ja in­nos­tus­ta ma­te­ma­tiik­kaa koh­taan sekä vah­vaa mo­ti­vaa­ti­o­ta.

Jat­ko-opin­nois­sa ma­te­ma­tii­kan osaa­mi­nen on tär­ke­ää, mut­ta pit­kää ma­te­ma­tiik­kaa vaa­di­taan vain muu­ta­mal­la alal­la (dip­lo­mi-in­si­nöö­ri, ark­ki­teh­ti, luon­non­tie­teet). Mo­nel­le lu­ki­o­lai­sel­le ly­hy­en ma­te­ma­tii­kan opin­not ovat riit­tä­vät jat­ko-opin­to­ja aja­tel­len. Jot­ta pit­kän ma­te­ma­tii­kan opin­nois­ta on hyö­tyä jat­ko-opin­toi­hin ha­ke­mi­ses­sa, se edel­lyt­tää hy­vää me­nes­tys­tä pit­kän ma­te­ma­tii­kan yli­op­pi­las­ko­kees­sa.

Pit­kän ma­te­ma­tii­kan opin­nois­ta opis­ke­li­ja voi vaih­taa ly­hy­een oppi­mää­rään. Vaih­det­ta­es­sa pit­käs­tä ma­te­ma­tii­kas­ta ly­hy­een lu­e­taan pit­kän ma­te­ma­tii­kan opin­to­jak­sot hy­väk­si seu­raa­vas­ti:

Pit­kän ma­te­ma­tii­kan opin­to­jak­son arvo­sana siir­tyy sem­moi­se­naan vas­taa­van ly­hy­en opin­to­jak­son arvo­sa­nak­si. Tätä arvo­sa­naa voi ko­rot­taa osal­lis­tu­mal­la vas­taa­van ly­hy­en ma­te­ma­tii­kan opin­to­jak­son ko­kee­seen.

Vink­ki: Käy lu­ke­mas­sa me­di­a­ryh­män jut­tu ma­te­ma­tii­kan opis­ke­lus­ta lu­ki­os­sa: https://sa­von­lin­nan­ly­seo.fi/2021/02/opis­ke­lu-ly­se­ol­la-ma­te­ma­tiik­ka/

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioLy­se­oon ha­ke­van aine­va­lin­ta­opas 2022-202319.1.2022