Tutortoiminnan vuosi 2021-2022

Moik­ka tääl­lä lys­kan tu­to­rit! Olem­me pääs­seet ole­maan mo­nis­sa eri­lai­sis­sa ta­pah­tu­mis­sa, tem­pauk­sis­sa ja toi­min­nas­sa mu­ka­na ku­lu­neen vuo­den ai­ka­na. On ol­lut ai­van huip­pua pääs­tä ole­maan apu­na ja tu­ke­na uu­sil­le lu­ki­o­lai­sil­le sekä lu­kio-opin­to­ja har­kit­se­vil­le yseil­le. 

Kou­lu­vuo­tem­me al­koi 11.8. uu­sien yk­kös­ten vas­taan ot­ta­mi­sel­la ja hei­dän tu­tus­tut­ta­mi­sel­la kou­lun käy­tän­tei­siin. Il­mas­sa oli ha­vait­ta­vis­sa reip­paas­ti jän­ni­tys­tä niin tu­to­rei­den kuin uu­sien opis­ke­li­joi­den­kin osal­ta. Yk­kö­sil­le tuo ky­sei­nen päi­vä oli as­kel jo­hon­kin ai­van uu­teen ja me tu­to­rit olim­me ilo­mie­lin avus­ta­mas­sa hei­tä.

Alku­syk­syn ai­ka­na olim­me pal­jon te­ke­mi­sis­sä yk­kös­ten kans­sa ja pää­sim­me to­teut­ta­maan hei­dän ryh­mäyt­tä­mis­tä oppi­tun­tien ai­ka­na. Syk­syn ai­ka­na osal­lis­tuim­me yk­kös­ten van­hem­pain­il­toi­hin ja ker­roim­me uu­sien opis­ke­li­joi­den van­hem­mil­le lu­kio-opin­nois­ta. Ja­oim­me van­hem­mil­le omia ko­ke­muk­si­am­me, vas­tai­lim­me hei­dän ky­sy­myk­siin ja toim­me esil­le tär­keim­piä muis­tet­ta­via asi­oi­ta opin­toi­hin liit­ty­en. Oli iha­naa, kun ko­ro­nas­ta huo­li­mat­ta pys­tyim­me pi­tä­mään van­hem­pain­il­lat pai­kan pääl­lä.

Tal­ven ai­ka­na vie­rai­lim­me Sa­von­lin­nan alu­een pe­rus­kou­luis­sa ker­to­mas­sa yseil­le lu­kio-opin­nois­ta ja eten­kin lys­kal­la opis­ke­lus­ta. Saim­me an­taa vink­ke­jä ja ja­kaa omia ko­ke­muk­si­am­me lu­ki­os­sa opis­ke­luun liit­ty­en. Koim­me, että yseil­le on tär­ke­ää luo­da konk­reet­ti­nen kuva lu­kio-opin­nois­ta ja sii­tä mitä lu­kio-opin­not oi­ke­as­ti vaa­ti­vat ja an­ta­vat, jot­ta he sai­si­vat var­muut­ta vaa­ti­vaan pää­tök­sen­te­koon yh­teis­ha­ku­jen lä­hes­ty­es­sä. Tai­sim­me on­nis­tua, sil­lä yh­den vie­rai­lun jäl­keen eräs ysi­luok­ka­lai­nen to­te­si ett­ei var­mas­ti läh­de lu­ki­oon, toi­nen puo­les­taan ker­toi että lu­kio kuu­los­taa en­tis­tä enem­män hä­nel­le so­pi­val­ta vaih­to­eh­dol­ta.

Ke­vääl­lä 1.2. jär­jes­tet­ty Ly­seo tu­tuk­si -ilta jou­dut­tiin va­li­tet­ta­vas­ti pi­tä­mään etä­nä. Il­lan ai­ka­na tu­to­rit pää­si­vät etä­yh­tey­den kaut­ta ja­ka­maan omia ko­ke­muk­sia lu­ki­os­ta ja tääl­lä opis­ke­lus­ta. Sa­mal­la vii­kol­la tu­to­rit val­ta­si­vat kou­lum­me Ins­tag­ram-ti­lin, jon­ne ker­roim­me ko­ke­muk­sia ja fak­to­ja muun mu­as­sa hyp­py­tun­neis­ta, van­ho­jen­tans­seis­ta, pit­kis­tä kou­lu­mat­kois­ta ja koe­jär­jes­te­lyis­tä. Ysi­luok­ka­lai­set pää­si­vät osal­lis­tu­maan Ly­seo tu­tuk­si -il­taan ja seu­raa­maan Ins­tag­ra­min kaut­ta mil­lais­ta lu­ki­os­sa opis­ke­lu oi­ke­as­ti on.

Tu­to­rien luku­kau­si päät­tyi uu­sien tu­to­rei­den va­lin­taan ja hei­dän kou­lu­tus­ker­taan. Ko­ko­nai­suu­des­saan ku­lu­nut vuo­si on ol­lut ai­van mah­ta­va! Olem­me saa­neet tu­tus­tua hur­jaan mää­rään uu­sia ih­mi­siä ja pääs­seet ole­maan niin sa­no­tus­ti lu­kio-opin­to­jen asi­an­tun­ti­joi­ta. Odo­tam­me in­nol­la mitä ensi vuo­si tuo tul­les­saan ja kuin­ka mah­ta­viin tyyp­pei­hin pää­sem­me­kään tu­tus­tu­maan. 

Lo­puk­si ha­lu­ai­sim­me kiit­tää mei­dän mui­ta tu­to­rei­ta ku­lu­nees­ta vuo­des­ta, olet­te kaik­ki ihan huip­pu­ja ja mah­ta­via per­soo­nia! Ja eri­tyi­nen kii­tos Sara-opol­le, il­man si­nua tu­to­roin­ti ei oli­si lä­hes­kään yhtä iha­naa ja eri­tyis­tä <3

Eve­lii­na Kal­ti­ai­nen LL20c ja Jon­na Ko­so­nen LL20a

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioVuo­si­ker­to­mus 2021-202225.4.2022