Hankeyhteistyö

Yhes­sä eteen­päin -han­ke

Yhes­sä eteen­päin -han­ke ke­hit­tää ete­lä­sa­vo­lais­ta oppi­lai­tos­nuo­ri­so­työ­tä yh­des­sä am­mat­ti­lais­ten ja nuor­ten kans­sa. Han­ke kes­kit­tyy yh­tei­söl­li­syy­den, opis­ke­lu­mo­ti­vaa­ti­on, nuor­ten elä­män­ha­lun ja tu­le­vai­suus­us­kon vah­vis­ta­mi­seen. Huo­mio on eri­tyi­ses­ti ni­vel­vai­heen tu­es­sa siir­ryt­tä­es­sä pe­rus­o­pe­tuk­ses­ta toi­sel­le as­teel­le. Uu­sia, py­sy­viä oppi­lai­tos­nuo­ri­so­työn työ­ta­po­ja luo­daan moni­a­lai­ses­sa yh­teis­työs­sä. Nuo­ri­so­alan tut­ki­mus- ja ke­hit­tä­mis­kes­kus Ju­ve­ni­an han­ket­ta ra­hoit­taa Eu­roo­pan so­si­aa­li­ra­has­to. Hank­kees­sa on mu­ka­na Xam­kin yh­tei­sö­pe­da­go­gi­kou­lu­tus ja kou­lu­hy­vin­voin­tiin suun­tau­tu­nut so­si­o­no­mi­kou­lu­tus.

Yhes­sä eteen­päin hank­keen edus­ta­jat He­li­nä Juu­ri­nen, Ant­ti Väi­sä­nen ja Mer­vi Ho­tok­ka yh­des­sä yh­tei­sö­pe­da­go­gi- ja so­si­o­no­mi-har­joit­te­li­joi­neen ovat ol­leet tänä luku­vuon­na ak­tii­vi­ses­ti mu­ka­na to­teut­ta­mas­sa Ly­se­on eri ta­pah­tu­mia. Tä­män luku­vuo­den yh­teis­työ aloi­tet­tiin lu­ki­on yk­kös­ten hy­vin­voin­ti­aamu­päi­väs­sä, jos­sa hank­keen toi­mi­jat oli­vat mu­ka­na jär­jes­tä­mäs­sä ryh­mäy­ty­mis­ras­tia. Ras­til­la he­rä­tel­tiin nuo­ria miet­ti­mään 250 pik­ku­lelu­hah­mon voi­min ja leik­ki­säs­ti­kin omaa it­se­ään ja myös sitä, mil­tä tun­tuu hy­väs­sä ryh­mäs­sä.

Loka­kuus­sa jär­jes­tet­tiin yk­kös­ten van­hem­pain­ilta, jon­ka tee­ma­na oli van­hem­muus ja sen mer­ki­tys ylä­kou­lu-lu­kio ni­vel­vai­hees­sa. Yh­teis­tä kes­kus­te­lua lu­ki­on aloi­tus­tun­nel­mis­ta käy­tiin il­lan ai­ka­na seu­raa­vin aja­tuk­sin:

Ke­nel­tä nuo­ret ko­ke­vat saa­van­sa eni­ten tu­kea uu­des­sa elä­män­vai­hees­saan? Vaik­ka nuor­ten ym­pä­ril­lä on eri am­mat­ti­lai­sia, niin hie­man yl­lät­tä­en per­he on­kin yli­voi­mai­ses­ti mer­kit­tä­vin tuen läh­de. Nuor­ten oma elä­mys­maa­ilma ja hei­dän kes­ki­näi­set suh­teen­sa ovat en­tis­tä tär­ke­äm­piä. Mei­dän huol­ta­jien voi olla vai­kea saa­da yh­teyt­tä nuo­reen, kun it­se­näis­ty­mis­tä har­joi­tel­laan mo­nin ta­voin. Mi­ten olla tu­ke­na täs­sä tär­ke­äs­sä vai­hees­sa, sil­lä nuo­ret ei­vät ole vie­lä val­mii­ta ”kat­kai­se­maan napa­nuo­raa”?

Ke­vät­luku­kau­del­la han­ke­yh­teis­työn muo­to­na oli osal­lis­tu­mi­nen Ly­se­on pro­jek­ti­vii­kon to­teu­tuk­seen. Yhes­sä eteen­päin hank­keen väki oli mu­ka­na mm. Omil­le sii­vil­le-it­se­näis­ty­vä lu­ki­o­lai­nen pro­jek­tis­sa ja opis­ke­li­joi­den mie­len­ter­veys­päi­vän to­teu­tuk­ses­sa. Omil­le sii­vil­le pro­jek­tis­sa han­ke­väki vas­ta­si pro­jek­tis­sa mu­ka­na ol­lei­den opis­ke­li­joi­den ryh­mäy­ty­mi­ses­tä ja yh­tei­sö­pe­da­go­gi­o­pis­ke­li­jat ker­toi­vat omis­ta ko­ke­muk­sis­taan ja aja­tuk­sis­taan it­se­näi­sen elä­män aloit­ta­mi­seen liit­ty­en. Mu­ka­van tuu­lah­duk­sen kan­sain­vä­li­syy­des­tä toi­vat mu­ka­naan Xam­kin kv-vaih­to-opis­ke­li­jat, jot­ka myös osal­lis­tui­vat Omil­le sii­vil­le-pro­jek­tin to­teut­ta­mi­seen.

Val­ta­kun­nal­li­nen opis­ke­li­joi­den mie­len­ter­veys­päi­vä osui pro­jek­ti­vii­kol­le ja sitä vie­tet­tiin kes­ki­viik­ko­na 13.4. Tä­män vuo­den tee­ma­na oli myö­tä­tun­to. Päi­vän tar­koi­tuk­se­na oli he­rät­tää kes­kus­te­lua opis­ke­li­joi­den mie­len­ter­vey­des­tä sekä kut­sua kaik­ki mu­kaan toi­mi­maan mie­len hy­vin­voin­nin puo­les­ta. Ly­se­on au­las­sa oli ku­raat­to­rien ja Yhes­sä eteen­päin -hank­keen pi­tä­mä pis­te, jos­sa opis­ke­li­jat sai­vat teh­dä it­sel­leen hy­vin­voin­ti­lu­pauk­sen. Au­laan koot­tiin teos pil­vis­tä, joi­hin opis­ke­li­jat kir­joit­ti­vat it­sel­leen hy­vin­voin­ti­lu­pauk­sen:

Mitä kilt­tiä lu­paan it­sel­le­ni? Kir­joi­ta yksi lu­paus, jon­ka olet oman hy­vin­voin­ti­si eteen val­mis te­ke­mään.

Läm­min kii­tos su­ju­vas­ta ja an­toi­sas­ta yh­teis­työs­tä Yhes­sä hank­keen vä­el­le!

Koh­ti ni­vel­vai­het­ta ja sen yli -han­ke

Koh­ti ni­vel­vai­het­ta ja sen yli- han­ke on Sa­von­lin­nan ja Mik­ke­lin kau­pun­gin yh­tei­nen ESR-han­ke, joka mah­dol­lis­taa kou­lu­nuo­ri­so­työn­te­ki­jän osal­lis­tu­mi­sen Ly­se­on ar­keen ensi luku­vuon­na. Han­ke­hake­mus­ta val­mis­tel­tiin alku­vuo­des­ta 2022 ja kun saim­me tie­don, että han­ke­ha­ke­mus hy­väk­syt­tiin, niin pää­sim­me suun­nit­te­le­maan kou­lu­nuo­ris­työn jal­kau­tu­mis­ta Ly­se­ol­le. Kou­lu­nuo­ri­so­työn­te­ki­jä Jaa­na Luos­ta­ri­nen aloit­taa työn­sä Ly­se­ol­la loka-mar­ras­kuus­sa 2022 ja hän toi­mii pa­ri­na päi­vä­nä vii­kos­sa lu­ki­o­lais­ten ja ope­tus­hen­ki­lös­tön tu­ke­na eri­lai­sis­sa opis­ke­li­joi­den koh­taa­mis- ja oh­jaus­ti­lan­teis­sa. Hank­keen ta­voit­tee­na on läh­teä luo­maan uu­sia yh­teis­työ­muo­to­ja nuo­ri­so­työn ja lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen vä­lil­le sekä hank­kia ko­ke­muk­sia kou­lu­nuo­ri­so­työn­te­ki­jän mu­ka­na olos­ta eri­tyi­ses­ti ylä­kou­lu-lu­kio ni­vel­vai­heen oh­jauk­ses­sa. Kou­lu­nuo­ri­so­työn­te­ki­jä osal­lis­tuu lu­ki­on vuo­si­kel­lon mu­kai­seen toi­min­taan ja sen ke­hit­tä­mi­seen työ­ai­kan­sa ja am­ma­til­li­sen osaa­mi­sen­sa mu­kaan. Hank­keen pai­no­pis­te on lu­ki­on aloit­ta­nei­den opis­ke­li­joi­den tu­ke­mi­ses­sa ja oh­jaa­mi­ses­sa.

Sus­hi-han­ke

SuS­hi-hank­keen (Sus­tai­na­bi­li­ty Stu­dies in High Schools) pää­koor­di­noi­ja­na toi­mii Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kio 15.8.2019 – 14.8.2022. Ky­sees­sä on CBC-han­ke, joka on to­teu­tet­tu Eu­roo­pan Uni­o­nin, Ve­nä­jän Fe­de­raa­ti­on ja Suo­men Tasa­val­lan ra­hoi­tuk­sel­la. Muut han­ke­kump­pa­nit ovat Sa­von­lin­nan tai­de­lu­kio ja Pie­ta­rin kou­lut 24, 32, 586 ja 642.

Hank­kees­sa on laa­dit­tu ja to­teu­tet­tu kol­me eri oppi­ai­nei­ta yh­dis­tä­vää kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen lu­ki­o­kurs­sia: Wa­ter of Life, Glo­bal World ja Cir­cu­lar Eco­no­my. Nämä kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen kurs­sit ovat jat­kos­sa­kin Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­ki­on ope­tus­tar­jon­nas­sa. Hank­keen kol­man­nen vuo­den ke­vään 2022 pro­jek­ti­vii­kol­le suun­ni­tel­tiin kah­ta uut­ta kurs­sia, Fu­tu­re of Ener­gy ja Bi­o­e­co­no­my ja Fo­rest and Bi­o­lo­gi­cal Art. Näi­tä kurs­se­ja ei saa­tu to­teu­tet­tua, sil­lä EU kes­keyt­ti hank­keen ve­nä­läis­ten han­ke­kump­pa­nei­den osal­ta Ve­nä­jän hyö­kät­tyä Uk­rai­naan hel­mi­kuus­sa 2022.

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioVuo­si­ker­to­mus 2021-202225.4.2022