Rehtorin tervehdys

Ku­lu­nut luku­vuo­si on su­ju­nut Ly­se­os­sa hy­vin. Opis­ke­lu on su­ju­nut mal­lik­kaas­ti, penk­ka­rit oli­vat mu­ka­vat ja van­ho­jen päi­vä juh­la­va. Pit­käs­tä ai­kaa nämä juh­lat voi­tiin pi­tää lä­hes nor­maa­lis­ti. Ha­lu­an­kin kiit­tää opis­ke­li­joi­ta näis­tä iki­muis­toi­sis­ta elä­myk­sis­tä. Ly­se­os­sa opis­ke­le­vat nuo­ret ovat ter­ve­hen­ki­siä, miel­lyt­tä­viä ih­mi­siä. Hei­dän kans­saan on ol­lut tä­nä­kin vuon­na ilo teh­dä töi­tä.

Vii­me vuo­si­na muu­tos lu­ki­o­kou­lu­tuk­ses­sa on ol­lut hen­gäs­tyt­tä­vä. Uu­dis­tuk­set ovat seu­ran­neet toi­si­aan. Uu­si­na asi­oin­ta on tul­lut vii­me vuo­si­na kor­ke­a­kou­lu­jen ensi­ker­ta­lais­kiin­tiö, kor­ke­a­kou­lu­jen va­lin­ta­uu­dis­tus, uusi ope­tus­suun­ni­tel­ma, yli­op­pi­las­tut­kin­nos­sa kir­joi­tet­ta­vien ai­nei­den mää­rän li­sään­ty­mi­nen ja oppi­vel­vol­li­suus toi­sel­le as­teel­le. Val­mis­teil­la on myös kor­ke­a­kou­lu­jen va­lin­ta­uu­dis­tuk­sen uusi uu­dis­tus ja toi­sen as­teen kou­lu­tuk­sen ra­ken­tei­den poh­din­ta.

Osa näis­tä muu­tok­sis­ta on ai­heut­ta­nut sen, että yhä use­am­pi opis­ke­lee pi­tem­pään kuin ai­em­min nor­maa­lin kol­me vuot­ta. Tämä ke­vät on hyvä esi­merk­ki sii­tä, sil­lä näi­nä 15 vuo­te­na, jot­ka olen ol­lut reh­to­ri­na Ly­se­os­sa, ei ke­vään yli­oppi­lai­ta ole ol­lut näin pien­tä mää­rää. Noin puo­let ikä­luo­kas­ta jat­kaa vie­lä opin­to­jaan. Ke­vään val­mis­tu­jien mää­rän vä­he­ne­mi­nen ei joh­du opis­ke­li­ja­mää­rien las­kus­ta, vaan sii­tä että yhä use­am­pi opis­ke­li­ja opis­ke­lee pi­tem­pään. Syi­tä on mo­nia. Osa ha­lu­aa hel­pot­taa opis­ke­lu­tah­tia eri­lai­sis­ta syis­tä. Osa taas ha­lu­aa vii­la­ta osaa­mis­taan, jot­ta sai­si mah­dol­li­sim­man hy­vät arvo­sa­nat, joil­la pää­si­si to­dis­tus­va­lin­nal­la opis­ke­le­maan ha­lu­a­maan­sa alaa.

Eri­koi­sek­si ti­lan­teen te­kee se, että use­at näis­tä muu­tok­sis­ta on suun­ni­tel­tu no­peut­ta­maan nuor­ten siir­ty­mis­tä työ­e­lä­mään. Vai­ku­tus on kui­ten­kin to­del­li­suu­des­sa ol­lut päin­vas­tai­nen. Yk­si­lön kan­nal­ta on kui­ten­kin hyvä, että on ole­mas­sa eri­lai­sia ete­ne­mis­mah­dol­li­suuk­sia.

Ku­lu­va­na luku­vuon­na on ol­lut mo­nen­lai­sia haas­tei­ta. Niis­tä on kui­ten­kin sel­vit­ty ja nyt on aika juh­lia näi­tä työn san­ka­rei­ta, uu­sia yli­oppi­lai­ta. Yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­sa tuli sekä lois­ta­via suo­ri­tuk­sia, että hie­man vaa­ti­mat­to­mam­pi­a­kin suo­ri­tuk­sia. Eri­tyi­ses­ti opet­ta­jien miel­tä läm­mit­tä­vät opis­ke­li­jat, jot­ka vai­keuk­sis­ta huo­li­mat­ta saa­vut­ta­vat ta­voit­teen­sa ja val­mis­tu­vat yli­oppi­laik­si. To­den­nä­köi­ses­ti moni näis­tä­kin val­mis­tu­vis­ta yli­oppi­lais­ta pa­laa vie­lä ko­rot­ta­maan arvo­sa­no­jaan jat­kos­sa.

Tänä ke­vää­nä Ly­se­on lu­ki­os­ta ja Ai­kuis­lu­ki­os­ta val­mis­tuu 83 uut­ta yli­oppi­las­ta.

Uu­det yli­op­pi­laat

Kun pit­kän opin­to­put­ken jäl­keen saat­te lait­taa pää­hän­ne val­koi­sen la­kin mer­kik­si yli­op­pi­las­tut­kin­non suo­rit­ta­mi­ses­ta, olet­te saa­vut­ta­neet yh­den ta­voit­teen elä­mäs­sän­ne. Jol­le­kin se on ol­lut to­del­la ko­van työn ta­ka­na, joku toi­nen on saat­ta­nut pääs­tä hie­man hel­pom­mal­la.

Yhtä kaik­ki tä­nään on tei­dän juh­la­päi­vän­ne, jos­ta teil­lä on täy­si oi­keus naut­tia. Sil­lä Lo­gan Pe­ar­sall Smit­hin sa­noin: ”Elä­mäs­sä on kak­si asi­aa, joi­hin tu­lee pyr­kiä: en­sin­nä­kin ta­voit­teen­sa saa­vut­ta­mi­nen ja toi­sek­si saa­vu­tuk­ses­taan naut­ti­mi­nen. Vain vii­saim­mat yl­tä­vät jäl­kim­mäi­seen.”

En mal­ta olla kui­ten­kaan muis­tut­ta­mat­ta, että vaik­ka teis­tä tu­lee nyt yli­oppi­lai­ta, työn­ne on vie­lä kes­ken. Ih­mi­sen elä­mä on elin­i­käis­tä op­pi­mis­ta. Olet­te ra­ken­ta­neet ta­loon­ne pe­rus­tuk­set, nyt pää­set­te ra­ken­ta­maan sei­niä ja kat­toa nii­den pääl­le. Toi­vo­tan täl­le ra­ken­nus­u­ra­kal­len­ne on­nea ja me­nes­tys­tä.

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioVuo­si­ker­to­mus 2021-202225.4.2022