Häirintä, kiusaaminen ja syrjintä

Jos ha­vait­set epä­a­si­al­lis­ta käy­tös­tä, puu­tu sii­hen vä­lit­tö­mäs­ti. Tämä kos­kee kaik­kia kou­lu­yh­tei­sön jä­se­niä.

Il­moi­ta op­pi­mis­ym­pä­ris­tös­sä tai kou­lu­mat­kal­la ta­pah­tu­nees­ta häi­rin­näs­tä tai kiu­saa­mi­ses­ta kou­lun hen­ki­lö­kun­nal­le, ku­ten opet­ta­jal­le, reh­to­ril­le tai opis­ke­lu­huol­lon edus­ta­jal­le tai epä­a­si­al­li­seen käy­tök­seen syyl­lis­ty­vän esi­hen­ki­löl­le (hen­ki­lö­kun­ta).

Hen­ki­lö­kun­nan jä­sen tai esi­hen­ki­lö: Sel­vi­tä ta­pah­tu­mien kul­ku ja jär­jes­tä osa­puol­ten kans­sa kes­kus­te­lu (tar­vit­ta­es­sa erik­seen). Kes­kus­te­lus­sa so­vi­taan käyt­täy­ty­mis­sään­nöis­tä ja seu­ran­ta­kes­kus­te­lun ajan­koh­ta. Il­moi­ta asi­as­ta oppi­vel­vol­li­sen huol­ta­jal­le.

Oh­jaa uhri tar­vit­ta­es­sa opis­ke­li­ja­ter­vey­den­huol­lon tai krii­si­avun pii­riin (esi­mer­kik­si jos ky­sees­sä on sek­su­aa­li­nen häi­rin­tä tai ah­dis­te­lu).

Mi­kä­li epä­a­si­al­li­nen käy­tös jat­kuu, opis­ke­li­jaan voi­daan koh­dis­taa lu­ki­o­lain mu­kai­sia ku­rin­pito­toi­mia (kir­jal­li­nen va­roi­tus, ope­tuk­sen epää­mi­nen tai mää­rä­ai­kai­nen erot­ta­mi­nen oppi­lai­tok­ses­ta). Eri­tyi­sen räi­keä häi­rin­tä tai epä­a­si­al­li­nen koh­te­lu voi joh­taa suo­raan ku­rin­pito­toi­miin. Ku­rin­pito­toi­mis­ta päät­tää reh­to­ri tai eräis­sä ta­pauk­sis­sa si­vis­tys­lau­ta­kun­ta.

Tee tar­vit­ta­es­sa las­ten­suo­je­lu­il­moi­tus (esi­mer­kik­si jos ala­i­käi­seen opis­ke­li­jaan koh­dis­tuu pa­hoin­pi­te­lyn tai sek­su­aa­li­sen hy­väk­si­käy­tön uhka, tai opis­ke­li­ja on päih­ty­nyt tai hä­nen hal­lus­saan on päih­tei­tä).

Tee tar­vit­ta­es­sa ri­kos­il­moi­tus. Mi­kä­li häi­rit­si­jä on kou­lun ulko­puo­li­nen hen­ki­lö, tee aina ri­kos­il­moi­tus.

Kir­jaa kai­kis­sa vai­heis­sa ta­pah­tu­mat, kou­lun toi­men­pi­teet ja so­pi­muk­set Wil­maan.

Väkivaltatilanteet

Rau­hoi­ta ti­lan­ne. Suo­jaa uhri ja it­se­si. Hä­ly­tä apua, soi­ta tur­val­li­suus­joh­ta­jal­le (reh­to­ri).

Opet­ta­jal­la tai reh­to­ril­la on lu­ki­o­lain mu­kaan oi­keus ot­taa hal­tuun vaa­raa ai­heut­ta­vat esi­neet ja pois­taa häi­rit­se­väs­ti käyt­täy­ty­vä hen­ki­lö kou­lun ti­lois­ta tai ope­tus­ti­lan­teis­ta. Voi­man­käyt­tö­vä­li­nei­tä ei saa käyt­tää.

Anna ensi­apua ja/tai hä­ly­tä pai­kal­le kou­lu­ter­vey­den­hoi­ta­ja tai muu ensi­apu­tai­toi­nen hen­ki­lö.

Soi­ta tar­vit­ta­es­sa hätä­nu­me­roon 112.

Kir­jaa ta­pah­tu­mat, il­moi­ta oppi­vel­vol­li­sen huol­ta­jal­le ja tee tar­vit­ta­es­sa las­ten­suo­je­lu­il­moi­tus ja/tai ri­kos­il­moi­tus. Mi­kä­li väki­val­tai­ses­ti käyt­täy­ty­vä on kou­lun ulko­puo­li­nen hen­ki­lö, tee aina ri­kos­il­moi­tus.

Päihde- ja huumeongelmat

Jos opis­ke­li­ja on päih­tei­den tai huu­maus­ai­nei­den vai­ku­tuk­sen alai­se­na, il­moi­ta reh­to­ril­le tai ota suo­raan yh­teys huol­ta­jaan ja pyy­dä ha­ke­maan opis­ke­li­ja pois kou­lus­ta.

Opet­ta­jal­la tai reh­to­ril­la on lu­ki­o­lain mu­kaan oi­keus ot­taa hal­tuun vaa­raa ai­heut­ta­vat esi­neet ja pois­taa häi­rit­se­väs­ti käyt­täy­ty­vä hen­ki­lö kou­lun ti­lois­ta tai ope­tus­ti­lan­teis­ta. Voi­man­käyt­tö­vä­li­nei­tä ei saa käyt­tää.

Tar­vit­ta­es­sa kut­su pai­kal­le ter­vey­den­hoi­ta­ja. Va­ka­vas­sa ta­pauk­ses­sa kul­je­ta opis­ke­li­ja ter­veys­kes­kuk­seen. Soi­ta tar­vit­ta­es­sa hätä­nu­me­roon 112.

Kir­jaa ta­pah­tu­mat, il­moi­ta oppi­vel­vol­li­sen huol­ta­jal­le ja tee tar­vit­ta­es­sa las­ten­suo­je­lu­il­moi­tus ja/tai ri­kos­il­moi­tus.

Ylioppilaskirjoitukset

Yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sia var­ten on laa­dit­tu eril­li­set oh­jeet hätä­ti­lan­tei­ta var­ten.

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioKrii­si­suun­ni­tel­ma 8.5.20238.5.2023