International Youth Meeting in Detmold 17.-24.8.2019
Savonlinnan ystävyyskaupungissa Detmoldissa on järjestetty muutaman vuoden välein kansainvälisiä nuorisotapahtumia. Tämänkertaisen tapahtuman teema oli vesi: Water – European Right and Responsibility. Mukana oli tiimejä yhdeksästä maasta, Saksan ja Suomen lisäksi Puolasta, Liettuasta, Belgiasta, Ranskasta, Italiasta, Kreikasta ja Ukrainasta. Savonlinnan lyseon lukion tiimiin kuuluivat Aamu, Fasu, Iina, Sofia ja Veeti sekä ryhmän vetäjänä Virpi.
Matka tehtiin ensin junalla Helsinkiin, sieltä lentäen Düsseldorfiin ja jälleen junalla pari kertaa vaihtaen Detmoldiin. Paluumatkalla ylimääräisen jännitysmomentin aiheutti yhden junaosuuden reilu myöhästyminen, minkä takia jouduttiin etsimään korvaavia reittejä ja aikatauluja. Ajoissa kuitenkin ehdittiin lentokentälle ja lopulta (tiiminvetäjän suureksi helpotukseksi) Savonlinnaan saapui joukko todella väsyneitä mutta erittäin tyytyväisiä matkalaisia.
Teemana vesi
Viikon aikana vesi-teemaa käsiteltiin monesta näkökulmasta. Eri tiimit olivat valmistelleet esityksiä veteen liittyvistä aiheista. Liettualaiset, ukrainalaiset ja italialaiset kertoivat kotimaansa ja -seutunsa jokien, järvien ja merien tilasta ja saastumisen aiheuttamista haasteista. Kreikkalaiset esittelivät kotikaupunkinsa vesien tilaa erityisesti juomaveden näkökulmasta. Ranskalaiset olivat osallistuneet vesiaiheiseen avustusprojektiin Marokossa ja kertoivat siitä. Belgian osuutena oli esitellä YK:n Agenda2030 eli kestävän kehityksen tavoitteet. Team Savonlinna esitteli jätevedenpuhdistusta Savonlinnassa ja kertoi, mitä tarkoittaa vesijalanjälki.
Esitysten ja niihin liittyneiden keskustelujen lisäksi ohjelmaan kuului vierailukäyntejä ja toki myös vapaampaa ajanviettoa. Alkuviikosta tutustuttiin ja opeteltiin nimiä. Koko noin viidenkymmenen hengen joukko käveli päivittäin majapaikkana toimineesta retkeilymajasta joko Detmoldin keskustaan tai muihin vierailukohteisiin.
Painavaa asiaa
Lippen alueen hallintokeskuksessa tapahtuman osallistujat tutustutettiin Detmoldissa toteutettuihin luonnonvesien kunnostusprojekteihin. Yksi iltapäivä kului myös konkreettisessa työnteossa, kun tiimit vetivät saappaat jalkaan ja hanskat käteen ja tarttuivat lapioihin ja kaivinkoneen kahvoihin tai purkivat vanhoja rakenteita jokivarresta ja tekivät uusia. Mielenkiintoinen tutustumiskohde oli myös kaupungin vesilaitos, jossa näimme konkreettisesti, miten pohjavesi virtasi maan sisältä ja miten se puhdistettiin juomavedeksi.
Tapahtuman osallistujilla oli myös tilaisuus esittää kysymyksensä ja huolenaiheensa päättäjille ja kuulla, mitä heillä oli sanottavaa. Ohjelmaan kuului Mr. Europan eli 39 vuotta Saksan euroedustajana toimineen Elmar Brokin sekä tällä hetkellä edustajana toimivan Birgit Sippelin tapaaminen. Detmoldin kaupungin johto sekä eri maiden ystävyysseurojen jäsenet saivat myös kuulla tapahtuman osallistujien ajatuksia ja kertomuksen viikon tapahtumista.
Nuorta näkökulmaa ohjelmaan toivat nuorten ympäristöparlamentin ja Euro Peers -toiminnan sekä vapaaehtoistyömahdollisuuksien esittely. Viikon päätteeksi jokainen osallistuja sai eurooppalaisen nuorisopassin (European Youth Pass), joka kertoo epämuodollisen osaamisen kartuttamisesta ja joka voi olla hyvä lisä omassa CV:ssä.
Kevyttä, mutta ei vähemmän tärkeää asiaa
Kukin maatiimi oli valmistellut esittelyn tai suorastaan shown. Niissä tutustuttiin eri kaupunkeihin, nähtiin maisemakuvia, opittiin kieliä ja visailtiin. Saimme myös maistiaisia eri maiden herkuista. Suomesta veimme mukanamme ruisleipää ja salmiakkia! Detmoldin kaupunkiin tutustuttiin mm. osallistumalla valokuvasafariin ja vierailemalla kotkapuistossa, linnassa tai Hermann-monumentilla. Vanhojen t-paitojen kierrättäminen uusiokäyttöön ostoskasseiksi kirvoitti monet naurut, kun ylijäämäpalasista syntyi yllättäviä enemmän (tai yleensä vähemmän) käyttökelpoisia oheistuotteita. Taukoja ahkeraan työskentelyyn tarjosivat viikon mittaan mm. keilailu, iltanuotio ja lautapelien tai lentopallon pelailu sekä iltapäivä uimahallissa.
Tapahtuma oli osallistujille ainutlaatuinen kokemus, jossa yhdistyivät ulkomaanmatka, vesi-teemasta oppiminen monista eri näkökulmista, tutustuminen EU-asioihin ja kansainvälisten ystävyyssuhteiden solmiminen. Eurooppalaisuus ja EU tuntuvat Itä-Suomesta katsottuna joskus varsin kaukaisilta asioilta, mutta eri puolilta Eurooppaa tuleviin ihmisiin tutustuminen ja viikon viettäminen heidän kanssaan opetti meille, että kuulumme yhteen.
Savonlinnan lyseon lukioVuosikertomus 2019-20209.4.2020