Toimenpiteet opiskelijoiden yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi
- Opetusmenetelmiä kohdennetaan opiskelijoiden tarpeiden mukaan.
- Käytetään ylioppilastutkintolautakunnan ohjeiden mukaisia erityisjärjestelyjä myös koetilanteissa, esimerkiksi kokeen tekeminen vaihtoehtoisesti suullisesti, tietokoneella tai käsin, pidennetyt koeajat niitä tarvitseville ja erilliset pienryhmätilat.
- Opiskelijan erityistarpeet otetaan huomioon arvioinnissa.
- Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioita käsitellään tapauskohtaisessa opiskeluhuoltoryhmässä ja opettajien kesken, kuitenkin niin, että yksityisyyden suojaa ei rikota.
- Opintoihinsa tukea tarvitseva opiskelija saa tukea erillisen suunnitelman mukaan (pedagogisen tuen suunnitelma).
- Opiskelijalle tarjotaan tukiopetusta.
- Tarjotaan opiskeluhuoltoa, kuten kuraattori- ja psykologipalveluja.
- Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman sisältöä tehdään tunnetuksi kaikille koulussa toimiville, niin henkilökunnalle kuin opiskelijoillekin.
- Tiedotetaan opiskelijoille, että kuraattori toimii häirintä- ja kiusaamisyhdyshenkilönä, ja kerrotaan, millaisissa asioissa häneen voi olla yhteydessä. Huolehditaan, että opiskelijat tietävät, että he voivat ottaa yhteyttä myös yhdenvertaisuusvaltuutettuun tai sukupuoleen liittyvissä syrjintätapauksissa tasa-arvovaltuutettuun.
- Opiskelijan oletetun sukupuolen ja eri sukupuoliin liittyvien stereotypioiden vahvistamista vältetään opetuksessa. Opiskelijoita ohjataan tekemään valintoja myös sukupuolioletusten vastaisesti.
- Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista seurataan ja esiin tuleviin ongelmiin puututaan.