Henkinen väkivalta

Henkinen väkivalta

Hen­ki­sel­lä väki­val­lal­la tar­koi­te­taan pit­kään jat­ku­vaa, tois­tu­vaa kiu­saa­mis­ta, sor­ta­mis­ta, mi­tä­töin­tiä tai muu­ta kiel­teis­tä käyt­täy­ty­mis­tä, jon­ka koh­tee­na ole­va ih­mi­nen ko­kee it­sen­sä puo­lus­tus­ky­vyt­tö­mäk­si. Se voi koh­dis­tua yh­teen tai use­am­paan hen­ki­löön. Hen­ki­nen väki­val­ta tun­tuu sen koh­teek­si jou­tu­nees­ta ah­dis­ta­val­ta, alis­ta­val­ta, nöy­ryyt­tä­väl­tä, uh­kaa­val­ta ja jär­jet­tö­mäl­tä.

Jo­kai­ses­sa yh­tei­sös­sä syn­tyy ajoit­tain ih­mis­ten vä­li­siä konf­lik­te­ja ja ris­ti­rii­to­ja. Kiu­saa­jak­si ko­e­taan yleen­sä opis­ke­lu­to­ve­ri, työ­to­ve­ri, esi­mies tai alai­nen. Hen­ki­nen väki­val­ta on yk­si­lön oma ko­ke­mus, mut­ta ti­lan­tees­sa voi olla myös mui­ta tul­kin­to­ja ja nä­ke­myk­siä.

Hen­ki­sen väki­val­lan il­me­ne­mi­nen on va­ka­va asia, mut­ta sitä ei tule sot­kea yh­tei­sön nor­maa­lei­hin ris­ti­rii­ta­ti­lan­tei­siin. Työ­pai­koil­la on eri­lai­sia ih­mi­siä, ja tämä tu­lee hy­väk­syä. Vaik­ka työ­yh­tei­sön jä­se­niä ei tar­vit­se­kaan pi­tää ys­tä­vi­nään, edel­ly­te­tään hy­viä käy­tös­ta­po­ja ja sitä, että kaik­kien kans­sa on pys­tyt­tä­vä te­ke­mään työ­tä.

    Hen­kis­tä väki­val­taa voi il­me­tä nä­ky­väs­ti ja nä­ky­mät­tö­mäs­ti:

Hen­ki­sek­si väki­val­lak­si sen si­jaan ei luo­ki­tel­la:

On vai­kea tar­kas­ti mää­ri­tel­lä, kuin­ka pal­jon tun­net­ta hen­ki­ses­tä väki­val­las­ta täy­tyy sie­tää tai mis­sä vai­hees­sa voi­daan pu­hua hen­ki­ses­tä väki­val­las­ta, jo­hon tu­lee puut­tua. Var­sin ylei­ses­ti on käy­tet­ty mää­ri­tel­mää, että vii­koit­tain puo­len vuo­den ajan ta­pah­tu­va hen­ki­nen väki­val­ta tai koh­teen tun­ne hen­ki­ses­tä väki­val­las­ta oli­si puut­tu­mis­kyn­nyk­sen raja. Asi­an voi kui­ten­kin ot­taa esil­le heti, kun ko­kee jou­tu­neen­sa hen­ki­sen väki­val­lan koh­teek­si.

Työ ja opis­ke­lu ovat mer­kit­tä­vä osa ih­mi­sen elä­mää. Yh­tei­sön ilma­pii­riin vai­kut­taa jo­kai­nen työn­te­ki­jä pa­nok­sel­laan. Usein ih­mis­suh­de­on­gel­mat ja hen­ki­nen väki­val­ta nou­se­vat esiin työs­tä ja työ­olo­suh­teis­ta, ja juu­ri näi­hin te­ki­jöi­hin tu­li­si puut­tua, kun jo syn­ty­nei­tä ti­lan­tei­ta sel­vi­te­tään.

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioTasa-arvo- ja yh­den­ver­tai­suus­suun­ni­tel­ma1.2.2021