Toimintaohje kiusaamisen tai häirinnän kohteeksi joutuneelle
- Jos joudut henkisen väkivallan, kiusaamisen, syrjinnän tai häirinnän kohteeksi, ilmoita ko. henkilölle selvästi, että et hyväksy kyseistä toimintaa. Kerro, että koet hänen toimintansa epäasialliseksi ja kehota häntä lopettamaan. Mikäli et uskalla ottaa asiaa puheeksi henkilön kanssa tai tapaus on niin ilmeinen, että häiritsijän voi katsoa tietävän käytöksensä sopimattomaksi, ota yhteyttä häirintäyhdyshenkilöön (kuraattori), opettajaan, esimieheesi, kiusaajan esimieheen tai terveydenhuollon tai opiskeluhuollon edustajaan.
- Reagoi tilanteeseen heti, äläkä jää odottamaan, että tilanne menisi ohi. Mitä pikemmin tilanne otetaan puheeksi, sitä vähemmän loukkauksia ja loukkaantumisia ehtii tapahtua. Jos häiritty ei reagoi, se on häiritsijälle/syrjijälle/kiusaajalle viesti siitä, että tämä suostuu uhriksi. Todennäköisesti tekijä tällöin jatkaa toimintaansa ja tilanne pahenee.
- Jos huomautus ei tehoa, voit halutessasi mennä toisen henkilön kanssa ko. henkilön luo ilmoittamaan kokevasi kyseisen henkilön toiminnan epämiellyttävänä ja asiattomana. Asian jatkokäsittelyn vuoksi on tärkeää, että häirinnän/syrjinnän/ kiusaamisen ilmenemismuodot, toistuvuus ja omat reagointisi niihin dokumentoidaan. Voit myös ilmoittaa, että seuraavalla kerralla viet asian eteenpäin.
- Jos epäasiallinen toiminta jatkuu, ota yhteys lähimpään esihenkilöösi/opettajaan/häirintäyhdyshenkilöön (kuraattori) tai mikäli hän on kiusaaja/syrjijä/häiritsijä, hänen esihenkilöönsä, jolla on velvollisuus puuttua tilanteeseen. Tarvittaessa opiskelija voi kääntyä myös terveydenhuollon (esim. kouluterveydenhoitaja) puoleen. Henkilökunta voi kääntyä työterveyshuollon tai työsuojeluvaltuutetun puoleen.
- Mikäli tilanne ei edelleenkään ratkea, on mahdollista ottaa yhteyttä valtakunnalliseen yhdenvertaisuusvaltuutettuun tai tasa-arvovaltuutettuun.
Tiivistetty ohje epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutuneelle:
- Reagoi heti. Ilmoita selvästi, että et hyväksy sellaista käytöstä. Ota tarvittaessa kaveri avuksesi.
- Jos et uskalla puhua suoraan kyseiselle henkilölle tai henkilöille, ota yhteys johonkin koulun henkilökunnan jäseneen. Heillä on lakisääteinen velvollisuus puuttua asiaan.
- Mikäli epäasiallinen käytös jatkuu, ota aina yhteys koulun henkilökuntaan. Mikäli teko täyttää rikoksen tuntomerkit, tee rikosilmoitus poliisille.
- Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä valtakunnalliseen yhdenvertaisuusvaltuutettuun tai tasa-arvovaltuutettuun.