Toimintaohje kiusaamisen tai häirinnän kohteeksi joutuneelle

Toimintaohje kiusaamisen tai häirinnän kohteeksi joutuneelle
  1. Jos jou­dut hen­ki­sen väki­val­lan, kiu­saa­mi­sen, syr­jin­nän tai häi­rin­nän koh­teek­si, il­moi­ta ko. hen­ki­löl­le sel­väs­ti, että et hy­väk­sy ky­seis­tä toi­min­taa. Ker­ro, että koet hä­nen toi­min­tan­sa epä­a­si­al­li­sek­si ja ke­ho­ta hän­tä lo­pet­ta­maan. Mi­kä­li et us­kal­la ot­taa asi­aa pu­heek­si hen­ki­lön kans­sa tai ta­paus on niin il­mei­nen, että häi­rit­si­jän voi kat­soa tie­tä­vän käy­tök­sen­sä so­pi­mat­to­mak­si, ota yh­teyt­tä häi­rin­tä­yh­dys­hen­ki­löön (ku­raat­to­ri), opet­ta­jaan, esi­mie­hee­si, kiu­saa­jan esi­mie­heen tai ter­vey­den­huol­lon tai opis­ke­lu­huol­lon edus­ta­jaan.
  2. Re­a­goi ti­lan­tee­seen heti, älä­kä jää odot­ta­maan, että ti­lan­ne me­ni­si ohi. Mitä pi­kem­min ti­lan­ne ote­taan pu­heek­si, sitä vä­hem­män louk­kauk­sia ja louk­kaan­tu­mi­sia eh­tii ta­pah­tua. Jos häi­rit­ty ei re­a­goi, se on häi­rit­si­jäl­le/syr­ji­jäl­le/kiu­saa­jal­le vies­ti sii­tä, että tämä suos­tuu uh­rik­si. To­den­nä­köi­ses­ti te­ki­jä täl­löin jat­kaa toi­min­taan­sa ja ti­lan­ne pa­he­nee.
  3. Jos huo­mau­tus ei te­hoa, voit ha­lu­tes­sa­si men­nä toi­sen hen­ki­lön kans­sa ko. hen­ki­lön luo il­moit­ta­maan ko­ke­va­si ky­sei­sen hen­ki­lön toi­min­nan epä­miel­lyt­tä­vä­nä ja asi­at­to­ma­na. Asi­an jat­ko­kä­sit­te­lyn vuok­si on tär­ke­ää, että häi­rin­nän/syr­jin­nän/ kiu­saa­mi­sen il­me­ne­mis­muo­dot, tois­tu­vuus ja omat re­a­goin­ti­si nii­hin do­ku­men­toi­daan. Voit myös il­moit­taa, että seu­raa­val­la ker­ral­la viet asi­an eteen­päin.
  4. Jos epä­a­si­al­li­nen toi­min­ta jat­kuu, ota yh­teys lä­him­pään esi­hen­ki­löö­si/opet­ta­jaan/häi­rin­tä­yh­dys­hen­ki­löön (ku­raat­to­ri) tai mi­kä­li hän on kiu­saa­ja/syr­ji­jä/häi­rit­si­jä, hä­nen esi­hen­ki­löön­sä, jol­la on vel­vol­li­suus puut­tua ti­lan­tee­seen. Tar­vit­ta­es­sa opis­ke­li­ja voi kään­tyä myös ter­vey­den­huol­lon (esim. kou­lu­ter­vey­den­hoi­ta­ja) puo­leen. Hen­ki­lö­kun­ta voi kään­tyä työ­ter­veys­huol­lon tai työ­suo­je­lu­val­tuu­te­tun puo­leen.
  5. Mi­kä­li ti­lan­ne ei edel­leen­kään rat­kea, on mah­dol­lis­ta ot­taa yh­teyt­tä val­ta­kun­nal­li­seen yh­den­ver­tai­suus­val­tuu­tet­tuun tai tasa-arvo­val­tuu­tet­tuun.

Tii­vis­tet­ty ohje epä­a­si­al­li­sen käy­tök­sen koh­teek­si jou­tu­neel­le:

  1. Re­a­goi heti. Il­moi­ta sel­väs­ti, että et hy­väk­sy sel­lais­ta käy­tös­tä. Ota tar­vit­ta­es­sa ka­ve­ri avuk­se­si.
  2. Jos et us­kal­la pu­hua suo­raan ky­sei­sel­le hen­ki­löl­le tai hen­ki­löil­le, ota yh­teys jo­hon­kin kou­lun hen­ki­lö­kun­nan jä­se­neen. Heil­lä on laki­sää­tei­nen vel­vol­li­suus puut­tua asi­aan.
  3. Mi­kä­li epä­a­si­al­li­nen käy­tös jat­kuu, ota aina yh­teys kou­lun hen­ki­lö­kun­taan. Mi­kä­li teko täyt­tää ri­kok­sen tun­to­mer­kit, tee ri­kos­il­moi­tus po­lii­sil­le.
  4. Tar­vit­ta­es­sa voit ot­taa yh­teyt­tä val­ta­kun­nal­li­seen yh­den­ver­tai­suus­val­tuu­tet­tuun tai tasa-arvo­val­tuu­tet­tuun.
Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioTasa-arvo- ja yh­den­ver­tai­suus­suun­ni­tel­ma1.2.2021