Ohjaus siirtymävaiheissa
Ohjauksen merkitys korostuu koulutuksen nivel- ja siirtymävaiheissa. Siirtymävaiheissa ohjausta tehdään yhdessä keskeisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Näitä ovat lähialueen peruskoulut, toisen asteen oppilaitokset (Samiedu), ammattikorkeakoulut (Xamk) ja yliopistot laajemmin. Muita yhteistyötahoja ovat työelämä, TE-toimistot sekä muut lukion ulkopuoliset tahot kukin eri tilanteiden ja tarpeiden mukaisesti, kuten kansanopistot ja Ohjaamo Savonlinna.
Ohjaus ennen lukio-opintoja
Oppilaitos antaa tietoa lukiokoulutuksesta perusopetuksen oppilaille, heidän huoltajilleen, opinto-ohjaajille ja opettajille sekä tarjoaa heille mahdollisuuksia tutustua opetukseen lukiossa. Lukio-opintonsa aloittavat opiskelijat perehdytetään oppilaitoksen toimintaan sekä opiskelun käytänteisiin.
Peruskoulujen kanssa yhteistyö on lukio-opintojen esittelyä ja vierailuja puolin sekä toisin oppilaitosten välillä. Peruskoululaisille järjestetään mahdollisuuksia kuulla, nähdä ja tutustua lukion toimintaan arjessa erilaisten tapahtumien muodossa (mm. avoimet ovet). Peruskoululaisille ja heidän huoltajilleen järjestetään myös yhteishaun alkaessa tutustumismahdollisuus lukio-opintoihin mm. Lukio tutuksi -infotilaisuudessa ja vanhempainilloissa. Lukioiden kotisivuille Hakijalle-osioon kootaan hakuaikana ajankohtaista hakijainfoa ja tietoa lukio-opinnoista. Lisäksi tiedotetaan yhteistyön eri muodoista sosiaali- ja terveystoimen, nuorisotoimen sekä muiden tahojen kanssa. Lukio-opintojen alussa järjestetään tarvittaessa tiedonsiirtopalavereja.
Ohjaus yhdistelmäopintoihin
Opiskelijalla on mahdollisuus yhteensovittaa ammatillisen toisen asteen ja lukion opintoja sekä suorittaa kaksois- tai kolmoistutkinto. Ammatillisen toisen asteen opintoihin saa ohjausta ja tietoa Samiedun opintokoordinaattorilta.
Ohjaus jatko-opintoihin
Jatko-opintoihin siirtymiseen kiinnitetään huomiota lukio-opintojen alusta lukion päättymiseen Jatko-opinnot. Jatko-opintoihin siirtymistä madalletaan koko lukio-opintojen aikana tutustumalla toisen asteen opintoihin ja korkeakouluopintoihin. Opiskelijat saavat ohjausta jatko-opintoihin hakeutumiseen ja tarvittaessa valintakokeiden erityisjärjestelyjen hakemiseen. Lukion aikana tehdyt korkea-asteen avoimen opinnot, menestyminen lukiolaisten tiedekilpailuissa (talousguru, MAOL:n matematiikka-, fysiikka- ja kemiakilpailut) tai lukiodiplomit voivat tarjota vaihtoehtoisen väylän hakeutua jatko-opintoihin. Korkea-asteen yhteistyötä on kuvattu tarkemmin luvussa 7.
Ohjaus opintojen keskeytyessä
Opiskelijalla on oikeus saada ohjausta muihin opintoihin hakeutumisessa, jos hän on ilmoittanut lukion keskeyttämisestä ja lukiosta eroamisesta. Nuorisolaki velvoittaa toisen asteen oppilaitokset luovuttamaan tiedot nuoresta etsivälle nuorisotyölle. Tiedot luovutetaan aina ensisijaisesti nuoren suostumuksella.
Ohjaus lukiosiirtymissä
Jos opiskelija haluaa vaihtaa lukiosta toiseen, hän yhdessä huoltajan kanssa on yhteydessä lukion rehtoriin. Jos opiskelija saa uuden opiskelupaikan toisesta lukiosta, hän yhdessä huoltajan kanssa pyytää erotodistuksen ja toimittaa sen uuteen lukioon. Jos opiskelija siirtyy toiseen lukioon Savonlinnan kaupungin sisällä, erotodistusta ei tarvita, vaan opiskelija pyytää lähtökoulun rehtorilta opiskelijakortin siirtoa toiseen lukioon.
Savonlinnan aikuislukion alle 18-vuotias opiskelija voi siirtyä päivälukioon puolen vuoden opintojen jälkeen, jos hänen opintomenestys on ollut lukio-opintoja ajatellen riittävää ja lukio-opinnot ovat edistyneet. Alle 18-vuotias päivälukion opiskelija voi siirtyä aikuislukion opiskelijaksi rehtorin luvalla. Ennen lukiosta toiseen siirtymistä pidetään tiedonsiirtopalaveri.
Ohjaus lukio-opintojen päätyttyä
Lukiosta valmistuneella opiskelijalla on oikeus saada ohjausta jatko-opintoihin hakeutumiseen ja urasuunnitelmiin. Ohjausta annetaan oppimäärän suorittamista seuraavan vuoden ajan.
Jatko-ohjauksen järjestäminen on koulutuksen järjestäjän velvollisuus. Jos opiskelija ei ole saanut lukion oppimäärän suorittamisen jälkeen jatko-opiskelupaikkaa, hänellä on oikeus saada ohjausta oppimäärän suorittamisvuotta seuraavan vuoden aikana.
Jatko-ohjauksen toteuttamiseksi on myös tarkoituksenmukaista selvittää yhteistyömahdollisuudet, esimerkiksi alueella toimivan Ohjaamon kanssa. Koulutuksen järjestäjä nimeää ohjausta tarjoavan tahon.
Savonlinnan lyseon lukioOhjaussuunnitelma LOPS 202128.2.2021