Jos havaitset epäasiallista käytöstä, puutu siihen välittömästi. Tämä koskee kaikkia kouluyhteisön jäseniä.
Ilmoita oppimisympäristössä tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä tai kiusaamisesta koulun henkilökunnalle, kuten opettajalle, rehtorille tai opiskeluhuollon edustajalle tai epäasialliseen käytökseen syyllistyvän esihenkilölle (henkilökunta).
Henkilökunnan jäsen tai esihenkilö: Selvitä tapahtumien kulku ja järjestä osapuolten kanssa keskustelu (tarvittaessa erikseen). Keskustelussa sovitaan käyttäytymissäännöistä ja seurantakeskustelun ajankohta. Ilmoita asiasta oppivelvollisen huoltajalle.
Ohjaa uhri tarvittaessa opiskelijaterveydenhuollon tai kriisiavun piiriin (esimerkiksi jos kyseessä on seksuaalinen häirintä tai ahdistelu).
Mikäli epäasiallinen käytös jatkuu, opiskelijaan voidaan kohdistaa lukiolain mukaisia kurinpitotoimia (kirjallinen varoitus, opetuksen epääminen tai määräaikainen erottaminen oppilaitoksesta). Erityisen räikeä häirintä tai epäasiallinen kohtelu voi johtaa suoraan kurinpitotoimiin. Kurinpitotoimista päättää rehtori tai eräissä tapauksissa sivistyslautakunta.
Tee tarvittaessa lastensuojeluilmoitus (esimerkiksi jos alaikäiseen opiskelijaan kohdistuu pahoinpitelyn tai seksuaalisen hyväksikäytön uhka, tai opiskelija on päihtynyt tai hänen hallussaan on päihteitä).
Tee tarvittaessa rikosilmoitus. Mikäli häiritsijä on koulun ulkopuolinen henkilö, tee aina rikosilmoitus.
Kirjaa kaikissa vaiheissa tapahtumat, koulun toimenpiteet ja sopimukset Wilmaan.
Väkivaltatilanteet
Rauhoita tilanne. Suojaa uhri ja itsesi. Hälytä apua, soita turvallisuusjohtajalle (rehtori).
Opettajalla tai rehtorilla on lukiolain mukaan oikeus ottaa haltuun vaaraa aiheuttavat esineet ja poistaa häiritsevästi käyttäytyvä henkilö koulun tiloista tai opetustilanteista. Voimankäyttövälineitä ei saa käyttää.
Anna ensiapua ja/tai hälytä paikalle kouluterveydenhoitaja tai muu ensiaputaitoinen henkilö.
Soita tarvittaessa hätänumeroon 112.
Kirjaa tapahtumat, ilmoita oppivelvollisen huoltajalle ja tee tarvittaessa lastensuojeluilmoitus ja/tai rikosilmoitus. Mikäli väkivaltaisesti käyttäytyvä on koulun ulkopuolinen henkilö, tee aina rikosilmoitus.
Päihde- ja huumeongelmat
Jos opiskelija on päihteiden tai huumausaineiden vaikutuksen alaisena, ilmoita rehtorille tai ota suoraan yhteys huoltajaan ja pyydä hakemaan opiskelija pois koulusta.
Opettajalla tai rehtorilla on lukiolain mukaan oikeus ottaa haltuun vaaraa aiheuttavat esineet ja poistaa häiritsevästi käyttäytyvä henkilö koulun tiloista tai opetustilanteista. Voimankäyttövälineitä ei saa käyttää.
Tarvittaessa kutsu paikalle terveydenhoitaja. Vakavassa tapauksessa kuljeta opiskelija terveyskeskukseen. Soita tarvittaessa hätänumeroon 112.
Kirjaa tapahtumat, ilmoita oppivelvollisen huoltajalle ja tee tarvittaessa lastensuojeluilmoitus ja/tai rikosilmoitus.
Ylioppilaskirjoitukset
Ylioppilaskirjoituksia varten on laadittu erilliset ohjeet hätätilanteita varten.
Savonlinnan lyseon lukioKriisisuunnitelma 8.5.20238.5.2023