Yhessä eteenpäin -hanke
Yhessä eteenpäin -hanke kehittää eteläsavolaista oppilaitosnuorisotyötä yhdessä ammattilaisten ja nuorten kanssa. Hanke keskittyy yhteisöllisyyden, opiskelumotivaation, nuorten elämänhalun ja tulevaisuususkon vahvistamiseen. Huomio on erityisesti nivelvaiheen tuessa siirryttäessä perusopetuksesta toiselle asteelle. Uusia, pysyviä oppilaitosnuorisotyön työtapoja luodaan monialaisessa yhteistyössä. Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenian hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Hankkeessa on mukana Xamkin yhteisöpedagogikoulutus ja kouluhyvinvointiin suuntautunut sosionomikoulutus.
Yhessä eteenpäin hankkeen edustajat Helinä Juurinen, Antti Väisänen ja Mervi Hotokka yhdessä yhteisöpedagogi- ja sosionomi-harjoittelijoineen ovat olleet tänä lukuvuonna aktiivisesti mukana toteuttamassa Lyseon eri tapahtumia. Tämän lukuvuoden yhteistyö aloitettiin lukion ykkösten hyvinvointiaamupäivässä, jossa hankkeen toimijat olivat mukana järjestämässä ryhmäytymisrastia. Rastilla heräteltiin nuoria miettimään 250 pikkuleluhahmon voimin ja leikkisästikin omaa itseään ja myös sitä, miltä tuntuu hyvässä ryhmässä.
Lokakuussa järjestettiin ykkösten vanhempainilta, jonka teemana oli vanhemmuus ja sen merkitys yläkoulu-lukio nivelvaiheessa. Yhteistä keskustelua lukion aloitustunnelmista käytiin illan aikana seuraavin ajatuksin:
”Keneltä nuoret kokevat saavansa eniten tukea uudessa elämänvaiheessaan? Vaikka nuorten ympärillä on eri ammattilaisia, niin hieman yllättäen perhe onkin ylivoimaisesti merkittävin tuen lähde. Nuorten oma elämysmaailma ja heidän keskinäiset suhteensa ovat entistä tärkeämpiä. Meidän huoltajien voi olla vaikea saada yhteyttä nuoreen, kun itsenäistymistä harjoitellaan monin tavoin. Miten olla tukena tässä tärkeässä vaiheessa, sillä nuoret eivät ole vielä valmiita ”katkaisemaan napanuoraa”?
Kevätlukukaudella hankeyhteistyön muotona oli osallistuminen Lyseon projektiviikon toteutukseen. Yhessä eteenpäin hankkeen väki oli mukana mm. Omille siiville-itsenäistyvä lukiolainen projektissa ja opiskelijoiden mielenterveyspäivän toteutuksessa. Omille siiville projektissa hankeväki vastasi projektissa mukana olleiden opiskelijoiden ryhmäytymisestä ja yhteisöpedagogiopiskelijat kertoivat omista kokemuksistaan ja ajatuksistaan itsenäisen elämän aloittamiseen liittyen. Mukavan tuulahduksen kansainvälisyydestä toivat mukanaan Xamkin kv-vaihto-opiskelijat, jotka myös osallistuivat Omille siiville-projektin toteuttamiseen.
Valtakunnallinen opiskelijoiden mielenterveyspäivä osui projektiviikolle ja sitä vietettiin keskiviikkona 13.4. Tämän vuoden teemana oli myötätunto. Päivän tarkoituksena oli herättää keskustelua opiskelijoiden mielenterveydestä sekä kutsua kaikki mukaan toimimaan mielen hyvinvoinnin puolesta. Lyseon aulassa oli kuraattorien ja Yhessä eteenpäin -hankkeen pitämä piste, jossa opiskelijat saivat tehdä itselleen hyvinvointilupauksen. Aulaan koottiin teos pilvistä, joihin opiskelijat kirjoittivat itselleen hyvinvointilupauksen:
Mitä kilttiä lupaan itselleni? Kirjoita yksi lupaus, jonka olet oman hyvinvointisi eteen valmis tekemään.
Lämmin kiitos sujuvasta ja antoisasta yhteistyöstä Yhessä hankkeen väelle!
Kohti nivelvaihetta ja sen yli -hanke
Kohti nivelvaihetta ja sen yli- hanke on Savonlinnan ja Mikkelin kaupungin yhteinen ESR-hanke, joka mahdollistaa koulunuorisotyöntekijän osallistumisen Lyseon arkeen ensi lukuvuonna. Hankehakemusta valmisteltiin alkuvuodesta 2022 ja kun saimme tiedon, että hankehakemus hyväksyttiin, niin pääsimme suunnittelemaan koulunuoristyön jalkautumista Lyseolle. Koulunuorisotyöntekijä Jaana Luostarinen aloittaa työnsä Lyseolla loka-marraskuussa 2022 ja hän toimii parina päivänä viikossa lukiolaisten ja opetushenkilöstön tukena erilaisissa opiskelijoiden kohtaamis- ja ohjaustilanteissa. Hankkeen tavoitteena on lähteä luomaan uusia yhteistyömuotoja nuorisotyön ja lukiokoulutuksen välille sekä hankkia kokemuksia koulunuorisotyöntekijän mukana olosta erityisesti yläkoulu-lukio nivelvaiheen ohjauksessa. Koulunuorisotyöntekijä osallistuu lukion vuosikellon mukaiseen toimintaan ja sen kehittämiseen työaikansa ja ammatillisen osaamisensa mukaan. Hankkeen painopiste on lukion aloittaneiden opiskelijoiden tukemisessa ja ohjaamisessa.
Sushi-hanke
SuShi-hankkeen (Sustainability Studies in High Schools) pääkoordinoijana toimii Savonlinnan lyseon lukio 15.8.2019 – 14.8.2022. Kyseessä on CBC-hanke, joka on toteutettu Euroopan Unionin, Venäjän Federaation ja Suomen Tasavallan rahoituksella. Muut hankekumppanit ovat Savonlinnan taidelukio ja Pietarin koulut 24, 32, 586 ja 642.
Hankkeessa on laadittu ja toteutettu kolme eri oppiaineita yhdistävää kestävän kehityksen lukiokurssia: Water of Life, Global World ja Circular Economy. Nämä kestävän kehityksen kurssit ovat jatkossakin Savonlinnan lyseon lukion opetustarjonnassa. Hankkeen kolmannen vuoden kevään 2022 projektiviikolle suunniteltiin kahta uutta kurssia, Future of Energy ja Bioeconomy ja Forest and Biological Art. Näitä kursseja ei saatu toteutettua, sillä EU keskeytti hankkeen venäläisten hankekumppaneiden osalta Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022.
Savonlinnan lyseon lukioVuosikertomus 2021-202225.4.2022