International Youth Meeting in Detmold

Water – European Right and Responsibility

Detmoldissa on järjestetty muutaman vuoden välein kansainvälisiä nuorisotapahtumia. Vuonna 2016 Savonlinnan lukioista oli mukana tiimi tapahtumassa, joka käsitteli mm. eurooppalaisia arvoja otsikolla The European Dream – Visions and Realities. 17.-24.8.2019 järjestetyn nuorisotapaamisen aiheena oli vesi: Water – European Right and Responsibility. Mukana oli tiimejä yhdeksästä maasta, Saksan ja Suomen lisäksi Puolasta, Liettuasta, Belgiasta, Ranskasta, Italiasta, Kreikasta ja Ukrainasta.

Viikon aikana vesi-teemaa käsiteltiin monesta näkökulmasta. Eri tiimit olivat valmistelleet esityksiä veteen liittyvistä aiheista. Liettualaiset, ukrainalaiset ja italialaiset kertoivat kotimaansa ja -seutunsa jokien, järvien ja merien tilasta ja saastumisen aiheuttamista haasteista. Kreikkalaiset esittelivät kotikaupunkinsa vesien tilaa juomaveden näkökulmasta. Ranskalaiset olivat osallistuneet vesiaiheiseen avustusprojektiin Marokossa ja kertoivat siitä.  Belgian osuutena oli esitellä YK:n Agenda2030 eli kestävän kehityksen tavoitteet. Team Savonlinna esitteli jätevedenpuhdistusta Savonlinnassa ja kertoi, mitä tarkoittaa vesijalanjälki. Esitysten ja niihin liittyneiden keskustelujen lisäksi ohjelmaan kuului vierailukäyntejä ja toki myös vapaampaa ajanviettoa.

Team Savonlinnan esitys vedenpuhdistuksesta ja vesijalanjäljestä.

Painavaa asiaa

Lippen alueen hallintokeskuksessa tapahtuman osallistujat tutustutettiin Detmoldissa toteutettuihin luonnonvesien kunnostusprojekteihin. Yksi iltapäivä kului myös konkreettisessa työnteossa, kun tiimien jäsenet vetivät saappaat jalkaan ja hanskat käteen ja tarttuivat lapioihin ja kaivinkoneen kahvoihin tai purkivat vanhoja rakenteita jokivarresta ja tekivät uusia. Mielenkiintoinen tutustumiskohde oli myös kaupungin vesilaitos, jossa näimme konkreettisesti, miten pohjavesi virtasi maan sisältä ja miten se puhdistettiin juomavedeksi.

Tapahtuman osallistujilla oli myös tilaisuus esittää kysymyksensä ja huolenaiheensa päättäjille ja kuulla, mitä heillä oli sanottavaa. Ohjelmaan kuului Mr. Europan eli 39 vuotta Saksan euroedustajana toimineen Elmar Brokin sekä tällä hetkellä edustajana toimivan Birgit Sippelin tapaaminen. Detmoldin kaupungin johto sekä eri maiden ystävyysseurojen jäsenet saivat myös kuulla tapahtuman osallistujien ajatuksia ja kertomuksen viikon tapahtumista.

Nuorta näkökulmaa ohjelmaan toivat nuorten ympäristöparlamentin ja Euro Peers -toiminnan sekä vapaaehtoistyömahdollisuuksien esittely. Viikon päätteeksi jokainen osallistuja sai eurooppalaisen nuorisopassin (European Youth Pass), joka kertoo epämuodollisen osaamisen kartuttamisesta ja joka voi olla hyvä lisä omassa CV:ssä.

Kevyttä, mutta ei vähemmän tärkeää asiaa

Kukin maatiimi oli valmistellut esittelyn tai suorastaan shown. Niissä tutustuttiin eri kaupunkeihin, nähtiin maisemakuvia, opittiin kieliä ja visailtiin. Saimme myös maistiaisia eri maiden herkuista. Suomesta veimme mukanamme ruisleipää ja salmiakkia! Detmoldin kaupunkiin tutustuttiin mm. osallistumalla valokuvasafariin ja vierailemalla kotkapuistossa, linnassa tai Hermann-monumentilla. Vanhojen t-paitojen kierrättäminen uusiokäyttöön ostoskasseiksi kirvoitti monet naurut, kun ylijäämäpalasista syntyi yllättäviä enemmän (tai yleensä vähemmän) käyttökelpoisia oheistuotteita. Taukoja ahkeraan työskentelyyn tarjosivat viikon mittaan mm. keilailu, iltanuotio ja lautapelien tai lentopallon pelailu sekä iltapäivä uimahallissa.

Tapahtumasta on satoja kuvia, mutta ohoinen kooste sisältää mm. suomenkielisen ja saksankielisen lehtijutun, tapahtuman ohjelman ja muutaman kuvan eri päivien ohjelmista. Tapahtumasta on myös videokooste.