Opiskelijan tuet ja kortit

Kelan opintotuki

Opiskelijan on mahdollisuus saada opintotukea päätoimisiin opintoihin. Opinnot ovat päätoimisia, kun opintojen laajuus on vähintään 150 opintopistettä ja kun opiskelija suorittaa lukukaudessa syksyllä tai keväällä vähintään 20 opintopistettä tai osallistuu vähintään kahteen yo-kokeeseen. Opiskelija voi saada opintorahaa seuraavasta kuukaudesta lukien, jona hän täyttää 17 vuotta. Opintotukea voi hakea, kun lapsilisän maksaminen päättyy. Maksuttomaan koulutukseen osallistuva opiskelija ei voi saada oppimateriaalilisää.

Opintotukea voit hakea verkossa Kelan asiointipalvelussa, OmaKelassa (kela.fi/omakela). Vaihtoehtoisesti voit täyttää opintotukihakemuksen (OT 1). Hakemuslomakkeita saat Kelan toimistoista, verkkosivuilta (kela.fi/lomakkeet) ja oppilaitoksista. Jos täytät paperihakemuksen niin toimita hakemus ja siihen tarvittavat liitteet oppilaitokseen tai Kelaan.

Tuensaajalla on velvollisuus ja vastuu ilmoittaa muutoksista. Ilmoituksen voit tehdä joko verkossa (kela.fi/omakela) tai voit täyttää lomakkeen opintotuen muutosilmoitus (OT15). Liikaa tai perusteetta maksettu tuki peritään takaisin. Lisätietoja kela.fi.

Kelan koulumatkatuki

Koulumatkoja korvataan oppivelvollisille Kelan koulumatkatukijärjestelmän kautta. Maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla opiskelijoilla 1.8.2021 alkaen ei ole tuessa omaa maksuosuutta. Opiskelijalla on oikeus koulumatkatukeen, jos yhdensuuntainen koulumatka opiskelijan asunnolta oppilaitokseen on vähintään 7 kilometriä. Koulumatka on lyhin kulkukelpoinen autoreitti kodin ja oppilaitoksen välillä.

Opiskelija saa täysimääräisen tuen, jos opiskelijalla on vähintään 15 matkapäivää kuukaudessa ja puolet täysimääräisestä tuesta, jos opiskelijalla on 10–14 matkapäivää kuukaudessa. Opiskelija ei voi saada koulumatkatukea, jos opiskelijalla on 0–9 matkapäivää kuukaudessa. Koulumatkatuki myönnetään ensisijaisesti julkiseen kulkuneuvoon.

Opiskelija hakee koulumatkatukea verkkohakemuksella OmaKelassa. Opiskelija tarvitsee vahvan tunnistautumisen (verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne) hakemuksen täyttöä varten. Tunnukset tai varmenne on tärkeä hankkia riittävän ajoissa, jotta hakeminen onnistuu verkossa ennen uuden lukuvuoden alkua. Hakemus lähetetään suoraan kelaan sähköisesti. Opiskelija saa sähköisessä muodossa ostotodistuksen.

Opiskelija voi täyttää myös paperisen lomakkeen. Tämä hänen tulee toimittaa koulun kansliaan, josta koulu lähettää hakemukset suoraan kelalle. Koulu ei käsittele hakemuksia enää vaan kaikki menee kelalle toimenpiteitä varten. Paperisen hakemuksen lähettäminen kelalle viivästyttää ostotodistuksen saamista, käsittelyssä voi mennä kaksi viikkoa ennen kuin opiskelija saa päätöksen kelalta.

Kela on julkaissut touko-kesäkuun vaihteessa koulumatkatuen verkkohakemuksen, jolla hakeminen hoituu helpoiten. Koulumatkatukea haetaan joka lukuvuodelle erikseen.

Savonlinnan lukioiden opiskelijakortti

Savonlinnan lukioiden opiskelijana olet oikeutettu maksuttomaan viralliseen Slice-opiskelijakorttiin. Kortti on erittäin hyödyllinen ja se toimii virallisena todistuksena opiskeluistasi Savonlinnan lukiossa. Se kannattaa ottaa käyttöön heti opintojen alkaessa.

Kortti oikeuttaa mm. VR:n ja Matkahuollon etuihin, sekä tuhansien yritysten Slice-opiskelijaetuihin, joita voit lunastaa noin sadalla paikkakunnalla halki Suomen.

Ota opiskelijakortti käyttöön:

  1. Luvan antaminen: Mene Wilmassa kohtaan lomakkeet ja valitse sieltä lomake Lupa tiedonsiirtoon opiskelijakorttia varten. Anna lomakkeella Slice.fi:lle lupa käsitellä tietojasi digitaalisen opiskelijakortin toimittamista varten. Tietosi siirtyvät Slicelle tunnin kuluessa.
    a
  2. Valokuvan toimittaminen: Lataa opiskelijakorttiasi varten valokuvasi osoitteessa slice.fi/upload/savonlinnanlukiot
    a
  3. Sovellukseen kirjautuminen: Saat hetken kuluttua sähköpostiisi opiskelijakorttisi aktivointikoodit. Lataa Slice.fi -sovellus omasta sovelluskaupastasi ja kirjaudu sisään sähköpostiin saamilla tunnuksillasi.

Kortti on valmis, hyödynnä opiskelijaetusi ja ota ilo irti opiskeluistasi!

Opiskelijakortin vaihtaminen uuteen puhelimeen:

Mikäli vaihdat puhelinta, voit resetoida tunnuksesi osoitteessa slice.fi/resetoi. Syötä lomakkeeseen Slicelle ilmoittamasi sähköpostiosoite. Saat hetken kuluttua sähköpostiisi linkin, jota klikkaamalla saat hetken kuluttua sähköpostiisi uudet sovelluksen aktivointikoodit.

Suomen lukiolaisten liiton opiskelijakortti

Opiskelijan on mahdollisuus hankkia Suomen Lukiolaisten Liiton jäsenkortti, lukiolaiskortti. Jäsenyyden hinta on 20 euroa lukuvuodessa. Voit liittyä jäseneksi useammaksi vuodeksi kerrallaan. 1. vuoden opiskelija voi liittyä jäseneksi kolmeksi lukuvuodeksi kerrallaan. Jäseneksi useammalle vuodelle voit liittyä toistaiseksi ainoastaan Suomen Lukiolaisten Liiton kautta: Liity jäseneksi | Lukio.

Liittyessäsi jäseneksi, voit samalla kertaa maksaa jäsenmaksun useamman vuoden osalta samalla kertaa. Tällöin et saa jäsenmaksulaskua kuin liittymisvuonna. Ensimmäisen lukuvuoden aikana korttiin et tarvitse vielä lukuvuositarraa, vaan voimassaoloaika on painettu suoraan korttiin. Lukiolaisten liitto lähettää automaattisesti uuden lukuvuositarran lukuvuoden vaihtuessa. Kesän aikana tilattu opiskelijakortti (muovinen) toimitetaan elokuun alussa.

Opiskelija voi valita digitaalisen opiskelijakortin (20 euroa), digitaalisen ja muovisen opiskelijakortin (25 euroa) tai digitaalisen ja kansainvälisen opiskelijakortin (34 euroa). Kortti on voimassa aina kuluvan lukuvuoden loppuun saakka (30.9.). Lukiolaiskortin hakulomakkeita saat kansliasta tai lukio.fi. Lukiokortilla saat jäsenetuja, kuten VR:n ja Matkahuollon opiskelijahintaiset matkaliput. Kortilla pääsee ilmaiseksi Studia -jatkokoulutusmessuille. Tiedot jäseneduista netistä lukio.fi.

Opiskelijoiden mobiililippu

Savonlinnan paikallisliikenteessä on otettu 1.1.2022 käyttöön opiskelijoiden mobiililippu. Opiskelijalipulla voivat matkustaa kaikki Savonlinnassa opiskelevat toisen asteen opiskelijat. Opiskelijalippua varten tarvitset kansliasta opiskelutodistuksen. Opiskelijalipun hinta on 23 euroa ja se on voimassa 30 päivää ostohetkestä. Lipulla voi matkustaa Savonlinnan kaupunkialueen paikallisliikenteessä (linjat 1, 2, 3, 4 ja 5). Opiskelijalipussa ei huomioida kilometrejä tai matkustuspäivien määrää, eli lipulla voi matkustaa rajattomasti sen voimassaoloaikana. Lipulla ei voi matkustaa koulujen kesäloman aikana. Tämä mobiililippu on tarkoitettu niille opiskelijoille, jotka eivät ole oikeutettuja Kelan myöntämään koulumatkatukeen.

Opiskelijalipun saadakseen opiskelija tarvitsee käyttöönsä henkilökohtaisen koodin. Koodin saa opiskelijakorttia tai opiskelutodistusta esittämällä Kioski Puhakka KY:stä, Ilokallionkatu 4, 57200 Savonlinna. Myös opiskelijakortti (Slice tai Lukiolaisten liiton kortti) toimivat opiskelutodistuksena. Koodi syötetään Matkahuollon Reitit ja Liput -mobiilisovellukseen, jonka jälkeen opiskelijalipun ostaminen on mahdollista. Uuden lukukauden alkaessa opiskelija tarvitsee uuden koodin Matkahuoltoasiamieheltä.