Opiskelu lukiossa kehittää yleissivistystä eli
- kykyä tarkastella maailmaa kriittisesti ja ajatella asioita monista eri näkökulmista
- loogista päättelykykyä ja ongelmanratkaisutaitoja
- erilaisten kulttuurien tuntemusta ja kielitaitoa
- opiskelu- ja ajattelutaitoja
- tiedon etsimistä ja soveltamista
Lukio-opiskelu on teoreettisempaa kuin opiskelu peruskoulussa ja se vaatii enemmän aikaa. Varsinkin lukio-opintojen alussa kannattaa harjoitella opiskelutaitoja ja itselle sopivia tapoja oppia. Lukiossa opiskellaan pääasiassa samoilla työtavoilla kuin peruskoulussa (luokkaopetus, luennointi, keskustelu, työskentely yksittäin ja ryhmissä), mutta opiskelijan oma vastuu sekä erityisesti itsenäisen työskentelyn osuus kasvaa.
Asenne ja tavoitteet kohdalleen
Oppimisen lähtökohta on myönteinen asennoituminen opiskeluun ja taito asettaa itselleen selkeät ja realistiset tavoitteet. Lukio-opiskelu vaatii sitkeyttä, pitkäjänteisyyttä ja lujaa tahtoa ponnistella kohti asetettuja päämääriä.
Vastuu omasta opiskelusta
Käyt koulua itseäsi ja tulevaisuuttasi varten. Vastuu omista opinnoista näkyy aktiivisuutena oppitunneilla sekä säännöllisenä kotitehtävien tekemisenä. Pyri ymmärtämään opiskeltavat asiat. Palauta annetut tehtävät ajallaan ja selvitä poissaolosi mahdollisimman nopeasti.
Ajankäytön suunnittelu
Keskittyminen muutamaan asiaan kerrallaan helpottaa ajankäytön suunnittelua. Hyvin laadittu aikataulu helpottaa erilaisten tehtävien ja projektitöiden tekemistä ajallaan. Aika riittää hyvin, kun aloitat tekemisen heti etkä jätä asioita viime tippaan. Mieti milloin luet läksyt, teet annetut tehtävät ja aloitat kokeisiin valmistautumisen. Hyvällä suunnittelulla opintokokonaisuudet pysyvät hallinnassa ja opintosi etenevät sujuvasti. Aikaa oppimiseen tarvitset paljon, mutta joka päivä pitää olla vapaa-aikaa harrastuksille ja myös kavereille.
Jaksaminen ja terveydestä huolehtiminen
Riittävä yöuni auttaa jaksamaan ja keskittymään. Fyysinen kuntosi ja henkinen hyvinvointisi vaikuttavat oppimiseen.