Ohjauksen yhteistyö työelämän ja muiden oppilaitoksen ulkopuolisten tahojen kanssa

Oh­jauk­sen yh­teis­työ työ­e­lä­män ja mui­den oppi­lai­tok­sen ulko­puo­lis­ten ta­ho­jen kans­sa

Yh­te­nä lu­kio-opin­to­jen kes­kei­se­nä ta­voit­tee­na on su­ju­voit­taa opis­ke­li­jan siir­ty­mis­tä kor­kea-as­teen opin­toi­hin ja edel­leen työ­e­lä­mään. Täs­tä syys­tä opis­ke­li­joil­le tar­jo­taan jo lu­kio-opin­to­jen ai­ka­na mah­dol­li­suut­ta tu­tus­tua kor­kea-as­teen opin­toi­hin ja työ­e­lä­mään sekä sen ar­keen ja vaa­ti­muk­siin. Yrit­tä­jyys ja yrit­tä­jyy­den eri muo­dot ovat esil­lä myös OP02-opin­to­jak­sol­la. Lu­ki­o­lai­sen yrit­tä­jyys- ja työ­e­lä­mä­val­miuk­sia sy­ven­ne­tään mui­den­kin oppi­ai­nei­den opin­to­jak­soil­la. 

Yh­teis­työ­tä työ­e­lä­män kans­sa teh­dään moni­puo­li­ses­ti. Esi­merk­ke­jä yh­teis­työs­tä ja yh­teis­työn eri muo­dois­ta on ku­vat­tu alla:

Sa­von­lin­nan lu­ki­oi­den kor­ke­a­kou­lu­yh­teis­työn ta­voit­tee­na on, että lu­ki­o­lai­nen tun­tee kor­ke­a­kou­lu­mah­dol­li­su­u­u­det ai­na­kin Sa­von­lin­nas­sa ja Mik­ke­lis­sä (Xam­kin kam­pus­ta­pah­tu­mat ja muut yh­teis­työ­muo­dot). Kor­ke­a­kou­lu­yh­teis­työ­tä teh­dään myös val­ta­kun­nal­li­ses­ti esim. tu­tus­tu­mal­la eri kor­kea-as­teen oppi­lai­tos­ten kou­lu­tus­tar­jon­taan osal­lis­tu­mal­la oppi­lai­tos­ten tu­tus­tu­mis­päi­viin ja Stu­di­a­mes­suil­le mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan. Sa­von­lin­nan lu­ki­ois­sa vie­rai­lee myös kor­kea-as­teen kou­lu­tus­ala­e­sit­te­li­jöi­tä. Myös ai­neen­o­pet­ta­jat hyö­dyn­tä­vät omia kon­tak­te­ja pyy­tä­mäl­lä eri alo­jen asi­an­tun­ti­joi­ta oppi­tun­neil­leen. 

Yh­te­nä kor­kea-as­teen ja lu­ki­oi­den yh­teis­työ­muo­to­na ovat lu­ki­o­lai­sil­le suun­na­tut kur­kis­tus­kurs­sit, joi­den kaut­ta lu­ki­o­lai­nen pää­see tu­tus­tu­maan kor­kea-as­teen opin­toi­hin ja saa­maan näin mah­dol­li­ses­ti vah­vis­tus­ta omaan ura­va­lin­taan­sa. Kur­kis­tus­kurs­sit ovat hyvä mah­dol­li­suus tu­tus­tua kor­ke­a­kou­lu­o­pis­ke­luun ja laa­jen­taa tie­tä­mys­tä it­seä kiin­nos­ta­vas­ta alas­ta lu­ki­on ai­ka­na. Sa­von­lin­nas­sa Kaak­kois- Suo­men am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­sa, Xam­kis­sa tar­jot­ta­vat avoi­men am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lu­jen opin­not ovat lu­ki­o­lai­sil­le mak­sut­to­mia. Ai­neen­o­pet­ta­jat voi­vat eriyt­tää lu­kio-opin­to­ja oppi­ai­neis­saan tar­jo­a­mal­la avoi­men yli­o­pis­ton ja am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lun opin­to­ja.

Lu­ki­o­lai­nen voi hyö­dyn­tää myös muu­ta avoi­men yli­o­pis­ton ja avoi­men am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lun kou­lu­tus­tar­jon­taa val­ta­kun­nal­li­ses­ti Kor­ke­a­kou­lu­o­pin­to­ja lu­ki­o­lai­sel­le. Lu­ki­oi­den pro­jek­ti­vii­kol­la kor­kea-as­teen yh­teis­työ­tä voi­daan teh­dä eri oppi­ai­neis­sa osa­na jo­ta­kin opin­to­jak­soa tai osal­lis­tua vii­kon ajan kor­ke­a­kou­lun tar­jo­a­maan orien­taa­tio-opin­to­jak­soon. Ha­lu­tes­saan lu­ki­o­lai­nen voi myös var­jos­taa kor­kea-as­teen opis­ke­li­jan/opis­ke­li­joi­den päi­vää.

Pai­kal­li­sel­la kor­ke­a­kou­lu­yh­teis­työl­lä ja yh­tei­sil­lä ta­paa­mi­sil­la ke­hi­te­tään myös kor­ke­a­kou­lu- ja lu­ki­o­hen­ki­lös­tön vä­li­sen am­ma­til­li­sen ja ajan­koh­tai­sen tie­don vaih­ta­mis­ta. Yh­teis­työ­muo­dot voi­vat olla lu­ki­on opet­ta­jien kor­ke­a­kou­lu­vie­rai­lu­ja ja kor­ke­a­kou­lu­o­pe­tuk­seen tu­tus­tu­mis­ta sekä mah­dol­li­sia vir­tu­aa­li­sia kor­ke­a­kou­lun työs­ken­te­lyyn tu­tus­tu­mi­sia. Yh­teis­työ vah­vis­taa lu­ki­on opet­ta­jien ai­neen­o­pe­tuk­ses­sa hyö­dyl­lis­tä, ajan­koh­tais­ta subs­tans­si­o­saa­mis­ta ja am­ma­til­lis­ta ver­kos­toi­tu­mis­ta. Se li­sää tie­toa myös kor­ke­a­kou­lu­pe­da­go­gii­kas­ta, kor­ke­a­kou­luis­sa käy­te­tyis­tä ope­tus- ja tut­ki­mus­me­ne­tel­mis­tä ja vaa­dit­ta­vis­ta opis­ke­lu­val­miuk­sis­ta. Vas­taa­vas­ti yh­teis­työ li­sää kor­ke­a­kou­lu­jen ym­mär­rys­tä lu­ki­ois­sa käy­te­tyis­tä ope­tus­me­ne­tel­mis­tä ja pe­da­go­gii­kas­ta.

Edel­lä ku­vat­tu­ja yh­teis­työn muo­to­ja voi­daan käyt­tää myös mui­den toi­mi­joi­den ku­ten jär­jes­tö­jen, yh­dis­tys­ten ja seu­ro­jen kans­sa. Nuo­ri­so­toi­men ja eri jär­jes­tö­jen kans­sa jat­ke­taan jo hy­väk­si ha­vait­tua yh­teis­työ­tä pai­kal­li­ses­ti esim. oh­jaa­mo­vie­rai­lut, hy­vin­voin­ti­mes­suil­le osal­lis­tu­mi­nen, nuor­ten mie­len­ter­veys­seu­ra Yee­si, yrit­tä­jyy­den vah­vis­ta­mi­nen (4H).

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­kioOh­jaus­suun­ni­tel­ma LOPS 202128.2.2021